RIVM: één nieuwe ziekenhuisopname door COVID-19

FLEVOLAND • Di 19 mei 2020 | 15:22 • Dinsdag 19 mei 2020 | 15:22

Voor de derde dag op rij meldt het RIVM in Flevoland geen nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Het totale aantal sterfgevallen blijft 82. Wel kwam er de afgelopen dag één ziekenhuisopname in Lelystad bij.

In Almere zijn tot nu toe met 27 de meeste coronadoden gemeld. Lelystad volgt met 26, gevolgd door Dronten (11), Noordoostpolder (9), Zeewolde (5) en Urk (4). Het totale aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is nu opgelopen tot 5.715. Dat zijn er 21 meer dan maandag.

Besmettingen
Volgens het RIVM zijn er nu 882 mensen in Flevoland positief getest op het coronavirus. Dat is er één meer dan maandag. In heel Nederland zijn nu 44.249 positieve tests (+108) geregistreerd.

Ziekenhuisopnames
Tot nu toe is voor 123 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 63, daarna Dronten met 30, Urk met 22, Noordoostpolder met 14 en Zeewolde met 12.

In totaal zijn tot nu toe 264 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege corona. Landelijk gaat het om 11.613 ziekenhuisopnames. Dat zijn er 34 meer dan maandag.

Ontwikkeling van cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen weken* hebben ontwikkeld:

*Er zit een gat tussen 30 maart en 8 april in de aantallen geregistreerde besmettingen met het coronavirus. Tussen deze dagen maakte het RIVM die cijfers niet bekend. Vanaf 8 april worden deze cijfers wel weer bekendgemaakt.

Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers
Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Wel kunnen vanaf juni alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Is iemand besmet dan volgt bron- en contactonderzoek. Het RIVM verwacht dat er in de maanden vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest gaan worden omdat ze klachten hebben die lijken op het nieuwe coronavirus.

Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel