Coalitiepartijen houden alle opties rond Floriade nog open

ALMERE • Wo 20 mei 2020 | 0:00 • Woensdag 20 mei 2020 | 0:00

Coalitiepartijen in Almere houden zich nog op de vlakte als het gaat om de vraag: wat te doen met de Floriade? Ze spreken zich nog niet uit voor uitstel, afstel, of doorgaan in aangepaste vorm.

Dinsdagavond werd op het stadhuis tijdens een extra gemeenteraadsvergadering gesproken over de financiële gevolgen van de drie opties.

Wat kost het ons?
De totale kosten die de gemeente Almere nu al kwijt is aan de Floriade zijn begroot op 57 miljoen euro. Stoppen kost tussen de 2,4 en 10,7 miljoen extra, uitstel komt neer op een extra bedrag tussen de 16,2 en 32,7 miljoen. Doorgaan betekent 16,3 miljoen extra. De afgelopen weken verschilden de prijskaartjes die aan de scenario's gehangen werden nog wel eens, die van dinsdagavond zijn volgens het college van B en W het meest actueel.

"We hebben wel heel veel verheldering gehad, maar de verheldering die we ook hebben gehad is dat niet alles helder zal worden"

— Kees Ahles, Leefbaar Almere


Vraagtekens en onzekerheden
Het prijskaartje dat hangt aan stoppen is dus het laagst, maar dat betekent ook dat er niks van het uitgegeven geld terugverdiend gaat worden met de verkoop van toegangskaarten. Bij alle bedragen wordt bovendien opgemerkt dat er onzekerheden zijn die kunnen zorgen voor hogere of lagere kosten.

"We hebben wel heel veel verheldering gehad, maar de verheldering die we ook hebben gehad is dat niet alles helder zal worden", zegt Kees Ahles van Leefbaar Almere. "Dat maakt het een lastige afweging straks om een keuze te maken."

'Geen flauw idee wat aangepaste variant inhoudt'
Het CDA zegt 'nog geen flauw idee te hebben' wat doorgaan in aangepaste vorm precies inhoudt. "Dan is het onmogelijk om een keuze te maken", vertelt fractievoorzitter Bastiaan Malotaux. "Ik verwacht dat het college met een voorstel komt waarin ze duidelijk maken welke doelen nog gehaald kunnen worden in die gewijzigde Floriade. Dan kunnen we op basis daarvan bepalen of dat het geld waard is of niet."

"Wat ik zelf wil? Dat ga ik natuurlijk op dit moment nog niet vertellen", is de reactie van Jan Lems van D66 na afloop. "Ik wacht het collegevoorstel af. En dan zullen we samen met de financiën de finale afweging maken."

Ook de ChristenUnie wijst naar het collegevoorstel als belangrijk element voor de keuze die de partij moet maken. "Ik heb al eerder aangegeven dat wij een partij zijn die denkt dat de Floriade goed is voor Almere. De Floriade heeft al veel gebracht voor Almere, zal nog veel brengen. In die richting denken wij. Maar het moet natuurlijk wel allemaal betaalbaar zijn en kunnen", zegt fractievoorzitter Hans van Dijk.

De VVD, de grootste coalitiepartij in Almere, gaf afgelopen donderdag al aan er nog niet uit te zijn wat betreft de Floriade.

Nog geen gelopen race
Wethouder Jan Hoek zegt dat het college op dit moment bezig is met het huiswerk dat verkenner Harry van Dorenmalen heeft meegegeven. Die adviseerde vorige week om voorlopig vast te houden aan april 2022 als startdatum van de Floriade en voor 1 juni een aantal cruciale zaken op te lossen.

"Als het een gelopen race was geweest dan hadden wij inmiddels aan de raad een voorstel gedaan. Dat is het niet. Desalniettemin mogen het ook helder zijn: wij zijn hard bezig het huiswerk te maken en denken dat we een heel eind komen. Maar de uiteindelijke afweging hebben we nog niet gemaakt", zo vertelde Hoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel