College: vergroting eiland Warande is toegestaan

LELYSTAD • Za 23 mei 2020 | 20:10 • Zaterdag 23 mei 2020 | 20:10

Bewoners aan de Penningkruidstraat in de Lelystadse wijk Warande hebben ten onrechte gedacht dat een schiereiland op 35 tot 60 meter van hun achtertuinen zou komen. Volgens het bestemmingsplan mag het eiland zelfs tot op 19 meter afstand van hun kavels komen, maar de gemeente hanteert 27 meter.

Dat antwoordt het college van B en W op schriftelijke vragen van GroenLinks.
De partij had vragen gesteld nadat zij door bewoners van vier huizen was benaderd. Die zeggen dat zij hun grote kavels hebben gekocht met de toezegging dat zij nog jaren op een waterpartij en een onbebouwd schiereiland op minstens 35 meter afstand zouden uitkijken.
Tot hun verrassing is het eiland sinds september een stuk vergroot en naar hun huizen toegekomen. De afstand was op enig moment 25 meter.

Eiland had op 19 meter afstand ook gemogen
Die afstand had 19 meter mogen zijn, zo antwoordt het college. Zo staat het in het bestemmingsplan dat in 2013 is vastgesteld. De juridische kaders zijn hiervan sindsdien niet meer gewijzigd, maar het college was bevoegd om zonder tussenkomst van de gemeenteraad het plan binnen de kaders aan te passen. Dat is in 2017 gebeurd.

Ook na vergroting afgelopen najaar bleef het eiland tot op 25 meter van de kavelgrenzen en dus binnen de grenzen. Dat het uiteindelijk 27 meter is geworden komt volgens de gemeente doordat die afstand 'ten onrechte' aan een bewoners was meegedeeld. De gemeente besloot toen de afstand iets groter te maken.

Schuine vorm eiland is oud plan
Volgens de bewoners zou het eiland een schuine vorm uit 2014 houden, waardoor het verste punt op 60 meter van hun huizen zou komen. De gemeente stelt dat nergens is vastgelegd dat het eiland die vorm zou houden. In een eerder en later afgeblazen plan Indisch Wonen en nu het plan Het Eiland is van deze vorm geen sprake, aldus het college.
"Hierbij wordt nu ten onrechte uitgegaan van oud plan. Bij de verkoop van de kavels heeft de medewerker van de gemeente tevens aangegeven dat de vorm niet de eindvorm van Het Eiland is."

Raadslid nog niet tevreden
GroenLinks-raadslid Judith Boertjens is nog niet tevreden over de antwoorden. Zij vindt dat het college erg vanuit juridische kaders redeneert en weinig begrip heeft voor de bewoners. "Zo wordt gezegd dat de plannen voor Het Eiland in 2017 op een bewonersavond zijn gepresenteerd, maar toen woonden die nog niet in de Penningkruidstraat", aldus Boertjens.
Over de pogingen van de gemeente om er met de bewoners uit te komen heeft het raadslid andere geluiden gehoord.

Ook zijn er op verschillende momenten in documenten verschillende tekeningen van het schiereiland getoond. Het is Boertjens nog steeds niet duidelijk wat de status hiervan is.
Hetzelfde geldt voor de afstand van 19 meter die het college aanvoert als de toegestane minimale afstand. Boertjens heeft binnenkort samen met de VVD een gesprek met de wethouder over de situatie.

Bewoners: niet het hele verhaal
De bewoners reageren verongelijkt op de beantwoording van de vragen aan GroenLinks. Volgens hen gaat het college steeds voorbij aan toezeggingen die aan alle bewoners zijn gedaan over de minimale afstand tot het eiland. Ook stelt het college dat gepoogd zou zijn via bemiddeling tot een oplossing te komen. Dat ontkennen de bewoners, die zeggen dat de gemeente een onafhankelijke mediator steeds heeft afgewezen.

Overigens zijn bewoners in de Penningkruidstraat boos over een brief die zij afgelopen week van de gemeente kregen. Daarin staat dat sommigen een steiger achter hun huizen hebben gebouwd, hoewel de koopovereenkomst dit niet toestaat. De gemeente maant de bewoners een vergunning aan te vragen of te zorgen voor een natuurlijke oever. De bewoners zijn pissig dat de gemeente hier nu mee komt, juist nu de discussie speelt over het eiland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel