Martho Flexwerk: minder arbeidsmigranten en minder werk

NOORDOOSTPOLDER • Zo 24 mei 2020 | 21:12 • Zondag 24 mei 2020 | 21:12

Er zijn door de coronacrisis een kwart minder arbeidsmigranten aan het werk. Uitzendbureau Martho Flexwerk uit Emmeloord heeft rond de 450 arbeidsmigranten voor zich werken, dat zijn er 150 minder dan de zelfde periode vorig jaar. Er is door de coronacrisis op dit moment ook minder vraag naar arbeidsmigranten, waardoor zo'n vijftig flexwerkers uit het buitenland per dag thuis zitten.

De arbeidsmigranten in Nederland zijn volgens directeur Hiddo de Bruin over het algemeen gebleven. Ze zijn afhankelijk van het inkomen dat ze hier verdienen, als ze terug reizen naar hun thuisland hebben ze daar geen werk. Er is aan de andere kant minder instroom van arbeidsmigranten vanuit het buitenland. Die komen op dit moment niet naar Nederland.

Arbeidsmigranten kennen coronaregels
Arbeidsmigranten van Martho Flexwerk werken voornamelijk in de Noordoostpolder, in de land en tuinbouw, in fabrieken en in de transportsector. Volgens het uitzendbureau zijn zij allemaal goed op de hoogte gebracht van de situatie en de regels van het RIVM. Dat gebeurt mondeling door jobcoaches en via pamfletten in verschillende talen.

Maatregelen op verblijfslocaties
Op de verblijfslocaties, de zogenaamde polenhotels, zijn maatregelen genomen. Voor binnenkomst moeten de handen ontsmet worden. Er moet 1,5 meter afstand gehouden worden. Dat wordt aangegeven met stickers. De eetzaal mag maar door een aantal personen tegelijk gebruikt worden, zij zitten verspreid aan de tafels en er mogen in totaal minder arbeidsmigranten aanwezig zijn. Als ze niet aan het werk zijn verblijven ze meestal op hun kamer. De ruimte van 20 vierkante meter mag nu nog maar door 1 persoon gebruikt worden. Alleen familie of partners mogen samen in een kamer.

Aangepast vervoer
Ook het vervoer is aangepast. In auto's mogen maximaal twee personen en in de busjes waar normaal acht personen in vervoerd worden zijn dat er nu nog vier. De chauffeur wordt beschermd door een scherm van plexiglas.

Bang voor negatieve publiciteit
Ook op de werkplekken van de arbeidsmigranten worden volgens Martho Flexwerk de regels goed nageleefd. Omroep Flevoland wilde daar graag filmen maar dat vonden de opdrachtgevers niet goed. Volgens directeur De Bruin is één van de redenen dat men bang is voor negatieve publiciteit. "De situatie is dat er een stigmatiserend beeld is over uitzendbureaus die met arbeidsmigranten werken. Dat de regels aan de laars gelapt worden. Dat begint dan met: is de beloning wel volgens de cao, zijn de werktijden wel correct? Daardoor is er bij klanten van ons terughoudendheid wat betreft filmen," aldus De Bruin. Ook andere uitzendbureaus wilden Omroep Flevoland niet te woord staan. Martho Flexwerk was daartoe wel bereid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel