Gedupeerden betichten boekhoudster van oplichting

LELYSTAD • Ma 25 mei 2020 | 6:43 • Maandag 25 mei 2020 | 6:43

Een aantal ondernemers uit Lelystad luidt de noodklok over oplichtingspraktijken van onderneemster Aurora Doeven. De elf ondernemers zijn, naar eigen zeggen, financieel benadeeld en voorgelogen door de vrouw. Doeven runde in het verleden een incassobureau en heeft vandaag de dag nog een administratiekantoor, AD Administratie in Lelystad.

Ze wordt ervan beschuldigd dat ze als Incassonet Lelystad BV voor verschillende bedrijven geld heeft geïncasseerd bij debiteuren om dit geld vervolgens zelf te houden.

Ondernemer Erik Ottens werkte ooit voor het incassobureau van Doeven. "Ik haalde natuurlijk ook nieuwe opdrachtgevers binnen en na verloop van tijd gingen die mij bellen waar het geld bleef. Toen was er wel een vraagteken van, dit gaat niet helemaal goed. Nadat zij gestopt is met het incassobureau en ik voor mijzelf begon heb ik een aantal dossiers overgenomen en toen kwamen we heel veel gedupeerden tegen. Ze heeft een spoor van vernieling aangericht."

Beslag
Jerry van Zaane van Jefta Security werd voor tienduizenden euro's gedupeerd door Aurora Doeven. "Ze deed vanaf 2015 mijn boekhouding en mijn incassozaken. In 2018 heeft mijn bedrijf twee maanden haar bedrijf beveiligd nadat er bij haar was ingebroken. Dat was uiteindelijk een rekening van 55.000 euro. Omdat ze niet betaalde en haar beloftes niet nakwam ben ik naar de rechter gestapt. In april 2019 is ze veroordeeld tot het betalen van een bedrag van bijna 50.000 euro."

Inmiddels heeft Jerry van Zaane beslag laten leggen op de koopwoning, de auto van haar echtgenoot en op de ING-rekeningen van Aurora Doeven. Toch is tot op heden een deel van de schuld nog niet afgelost.

Ook heeft Doeven met haar bedrijf AD Administratie voor verschillende ondernemers en privépersonen de administratie gedaan. Volgens een aantal gedupeerden heeft ze daar zo'n puinhoop van gemaakt dat ze naheffingen en boetes van de belastingdienst krijgen.

DigiD-code
Bub Klein, eigenaar van pasfotowinkel Glamourvision in Lelystad, is één van die ondernemers die zijn complete boekhouding door Doeven liet doen. "Ze heeft wat incassowerk voor ons gedaan en daarna ging ze onze administratie doen, zowel zakelijk als privé. Ze had ook onze persoonlijke DigiD-code. Op een gegeven moment stond er een deurwaarder voor de deur. Toen bleek dat we een enorme schuld hadden bij de belastingdienst omdat ze geen btw had afgedragen en onze inkomstenbelasting verkeerd had ingevuld."

Bub Klein bleef zitten met een schuld van duizenden euro's en heeft dus zakelijk maar ook privé schade geleden. "Ze kwam ook in ons privéleven terecht en heeft ons vertrouwen beschaamd. Je gelooft gewoon niet dat mensen dit kunnen doen. Ze moet echt gestopt worden want ze maakt zo veel kapot."

Naheffingen
Natalie Bulo van administratiekantoor Admi-Account in Lelystad heeft een aantal klanten overgenomen van AD Administratie van Aurora Doeven. Ze wist niet wat ze zag toen ze de boekhouding van de gedupeerden onder ogen kreeg.

"Ze heeft mensen echt laten hangen. Ze heeft maanden niks uitgevoerd voor haar klanten en ondertussen wel gefactureerd. Deze ondernemers krijgen allemaal naheffingen en boetes en dat loopt in de tienduizenden euro's. Alles wat ze zegt kan ik niet serieus nemen en ze heeft te weinig kennis van zaken waardoor ze bedrijven maar ook privépersonen heeft beschadigd. Ze is gevaarlijk en moet per direct gestopt worden."

Geldlening tante
Ook de tante van Aurora Doeven, Carry, is opgelicht. "In 2017 vroeg Aurora mij om een geldlening. Ze wilde meer vreemd vermogen in haar bedrijf waardoor ze in een lagere belastingschijf terecht zou komen. Ik heb haar toen in totaal 115.000 euro geleend."

Op een gegeven moment stokten de betalingen en kreeg Carry Doeven argwaan. "Dat was in het najaar van 2019. Ze bleef maar met smoesjes komen. Ze had het te druk, de bank deed het niet goed, de betalingen bleven hangen omdat ze een nieuw betalingsprogramma van de bank had, toen had ze ineens een nieuwe bank. Er was iedere keer wat."

Voor de 62-jarige Carry Doeven is de geldlening aan haar nicht uitgelopen op een regelrechte ramp. "Het is mijn pensioengeld wat zij mij heeft afgepakt. Ze heeft gelogen en mij, en andere schuldeisers, bedrogen. Dit moet stoppen."

Zakelijke conflicten
In een reactie laat Aurora Doeven weten dat het om zakelijke conflicten gaat waar ze niet te veel over kan zeggen omdat dit juridische gevolgen kan hebben. Ze geeft aan bereid te zijn om het met de schuldeisers op te lossen. In de dagen na het interview met Omroep Flevoland betaalt Doeven verschillende kleine schuldeisers en stort ze een bedrag van 35.000 euro op de rekening van Jerry van Zaane. De grootste schuldeiser, haar tante Carry, doet ze een voorstel om de komende drie maanden 1000 euro per maand te betalen. Carry Doeven heeft dit geweigerd omdat ze het bedrag te laag vindt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel