Nieuwe besmettingen bij St Jansdal, operaties uitgesteld

FLEVOLAND • Di 26 mei 2020 | 13:09 • Dinsdag 26 mei 2020 | 13:09

Ziekenhuis St Jansdal kampt met een toename van het aantal corona-besmettingen bij patiënten en medewerkers. Het ziekenhuis heeft daarom besloten enkele tientallen niet-spoedeisende, geplande operaties af te zeggen.

Bron besmetting nog onduidelijk
De komende dagen wordt een uitgebreid screeningsonderzoek gehouden op de door corona getroffen afdelingen. Het is nog onduidelijk wat de bron van de nieuwe besmettingen is.

"Er is een stijging geconstateerd op een verpleegafdeling waar niet-Covidpatiënten liggen. Een aantal patiënten die er al een tijdje lagen, testten plotseling positief", zegt zorgmanager Frits van der Velde. Volgens hem waren deze besmette patiënten 'clean' bevonden toen ze het ziekenhuis binnenkwamen.

De zorgmanager denkt dat de patiënten mogelijk besmet zijn geraakt door bezoek, ook al wordt dit maar mondjesmaat toegelaten. Maar ook een personeelslid zou volgens Van der Velde de bron kunnen zijn. Verder is het mogelijk dat het virus door een langere incubatietijd eerder niet werd opgemerkt.

De zorgmanager wijst erop dat in het St Jansdal het aantal coronapatiënten sowieso al langzamer terugliep dan in andere ziekenhuizen, omdat er "in de buurt een aantal haarden is". Dit zorgt voor aanhoudende instroom. Bij de spoedpost in Harderwijk melden zich nog steeds mensen met klachten die vervolgens positief op corona worden getest. Andere ziekenhuizen in de omgeving zouden op dit moment nauwelijks nog corona-patiënten hebben. In Harderwijk lagen er dinsdag nog altijd 17.

Het ziekenhuis heeft besloten om 'selectief' operaties af te zeggen, omdat personeel en capaciteit langer nodig zijn voor de behandeling en verzorging van deze corona-patiënten. Volgens Van der Velde is ook een flink aantal verpleegkundigen in zijn ziekenhuis besmet geraakt. Hier ziekteverzuim is hierdoor hoger dan gebruikelijk.

Welke operaties gaan niet door?
Het ziekenhuis neemt telefonisch contact op met patiënten bij wie de operatie niet door kan gaan. Wie niet is gebeld, kan ervan uitgaan dat de afspraak doorgaat.

De spreekuren op de polikliniek gaan door. De oncologische zorg en de acute spoedzorg, zoals vaatzorg en verloskunde, gaan ook door.

Op basis van de uitkomsten van het screeningsonderzoek wordt bepaald of er volgende week wel kan worden geopereerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel