Toeristenbelasting in 2022 halve euro omhoog

DRONTEN • Do 28 mei 2020 | 14:52 • Donderdag 28 mei 2020 | 14:52

De toeristenbelasting in Dronten gaat vanaf 2022 met 50 eurocent per nacht omhoog. Dat voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Het college vindt de verhoging verantwoord, omdat het tarief sinds 2012 niet meer is gewijzigd. Toeristen betalen sindsdien 0,95 euro per nacht, als het aan het college ligt wordt dat dus 1,45 euro.

Dan nog is de toeristenbelasting in Dronten volgens wethouder Ton van Amerongen een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 2,98 euro. Gemeenten in de regio hanteren een bedrag van 1,50 tot 1,75 euro. Bij elkaar levert de hogere belasting de gemeente 6,5 ton extra per jaar op.

Belastingen 4,4 procent omhoog
In de zogeheten kaderbrief over de begroting van volgend jaar kondigt het college aan dat andere belastingen, leges en tarieven met 4,4 procent worden verhoogd. Dat is volgens Van Amerongen gelijk aan het percentage van de inflatie. De afvalstoffenheffing moet misschien iets verder omhoog om de uitgaven hiervan kostendekkend te houden.

Dronten gaat voor 2021 vooralsnog uit van een tekort op de begroting van 1,7 miljoen euro. Dat is een voorlopige stand, want onduidelijk is hoe de bijdragen van het Rijk uitvallen die in mei en september bekend worden. Ook zijn de kosten door de coronacrisis onduidelijk.

Begroting tegen het licht gehouden
Voor 2022 wil het college de begroting kritisch tegen het licht houden. Ook wil het gemeentebestuur samen met de gemeenteraad en de inwoners een discussie voeren over de kerntaken: waar moet wel en geen geld aan worden uitgegeven? Dit 'herijkingsproces' moet in elk geval 2,5 miljoen euro opleveren aan besparingen en extra inkomsten, waaronder de toeristenbelasting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel