Veiligheidsregio: 'Terecht dat Zeewolde en NOP meer gaan betalen'

FLEVOLAND • Vr 29 mei 2020 | 6:04 • Vrijdag 29 mei 2020 | 6:04

Het is terecht dat Zeewolde en Noordoostpolder meer gaan betalen aan de Veiligheidsregio Flevoland. Dat zegt de burgemeester van Dronten, Jean Paul Gebben. In het bestuur van de Veiligheidsregio gaat hij over de financiën.

Zeewolde en Noordoostpolder hebben zich uitgesproken tegen een nieuwe verdeelsleutel voor de kosten van het samenwerkingsverband op het gebied van de brandweer en gezondheidszorg. Zeewolde is zelfs van plan naar een geschillencommissie te stappen.

Almere en Lelystad betalen het grootste deel
"We zien dat de afgelopen tien jaar Almere en Lelystad verhoudingsgewijs veel meer hebben betaald dan andere gemeenten", aldus Gebben. "We hebben nu gezegd: dat is niet langer fair en laten we kijken of we tot een nieuwe verdeelsleutel kunnen komen."

Die nieuwe verdeelsleutel is gebaseerd op een methode die ook in andere veiligheidsregio's wordt gebruikt, zo geeft Gebben aan.

"Je kan ook zeggen dat je de afgelopen tien jaar te weinig hebt betaald voor wat je kreeg."

— Jean Paul Gebben, burgemeester Dronten

Hij kan zich wel voorstellen dat ze in Noordoostpolder en Zeewolde niet blij zijn met de verhoging van de bijdrage, maar uiteindelijk zal er volgens de burgemeester van Dronten door de zure appel heen gebeten moeten worden. "Je kunt het ook omkeren. Je kunt ook zeggen dat je de afgelopen tien jaar te weinig hebt betaald voor wat je kreeg."

Ook Dronten moet meer gaan betalen: het ziet in 2021 de rekening met 23 procent stijgen. In Zeewolde en Noordoostpolder nemen de kosten voor de Veiligheidsregio met respectievelijk 17 en 19 procent toe. De stijging is een stuk kleiner in de rest van Flevoland: 10 procent in Urk, 6 procent in Almere en 5 procent in Lelystad.

Almeerse VVD pissig over opstelling Zeewolde
De opstelling van met name Zeewolde om niet meer te willen betalen, valt totaal verkeerd bij de Almeerse VVD. "Wij zijn degene die de tekorten die er jaarlijks zijn steeds aanvullen", zegt fractievoorzitter Ulysse Ellian. "Wij doen dat omdat we het belangrijk vinden." Hij noemt de opstelling van de kleinere gemeenten onrespectvol richting Lelystad en Almere. "Daar wordt gezegd dat wij politiek zouden bedrijven over de rug van plattelandsgemeenten. Ho, wacht eens even."

Ellian wijst erop dat de Almeerse gemeenteraad heeft aangegeven dat het alleen akkoord gaat met een nieuwe aanvulling van het tekort, als de verdeelsleutel op de schop gaat. Hij betreurt het besluit van Zeewolde om naar een geschillencommissie te stappen. "Als daar uitkomt dat de nieuwe verdeling van tafel is, dan is wat mij betreft ook van tafel dat Almere continu de tekorten blijft aanvullen."

"Ik wil hier duidelijk maken, dit accepteren wij niet zomaar."

— Ulysse Ellian, VVD Almere

De VVD'er gaat zelfs zo ver dat hij zich openlijk afvraagt of Almere niet beter af is door zich aan te sluiten bij een andere veiligheidsregio. Dat is overigens iets wat wettelijk gezien niet zomaar kan. "Maar ik wil hiermee heel duidelijk stelling nemen tegen de houding van deze gemeenten. Met name de woordkeuze en hoe Almere wordt weggezet. Ik wil hier duidelijk maken: dit accepteren wij niet zomaar."

'Geen onderlinge spanningen in het bestuur'
De 25 veiligheidsregio's in Nederland spelen op dit moment een cruciale rol als het gaat om de maatregelen die zijn ingevoerd om het coronavirus tegen te gaan. Beslissingen die door het kabinet zijn genomen, worden op regionaal niveau door de veiligheidsregio's uitgevoerd. Volgens Gebben zorgt de onenigheid over de financiën niet voor onderlinge spanningen in het samenwerkingsverband. "Ik kan u verzekeren namens de zes burgemeesters: daar is totaal geen sprake van."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel