Impulsregeling voor culturele projecten té populair

ALMERE • Za 30 mei 2020 | 14:11 • Zaterdag 30 mei 2020 | 14:11

Te veel culturele projecten hebben in Almere een beroep gedaan op het Cultuurfonds Almere, voor een vergoeding tijdens de coronacrisis. Daardoor is het, speciaal daarvoor in april vrijgemaakte budget, met 40% overvraagd. Direct gevolg is dat er geen nieuwe culturele projectaanvragen meer worden behandeld.

Cultuurmakelaar Jan-Melle Liscaljet ziet een grote toename aan aanvragen: "We vinden het belangrijk dat ons budget direct naar de cultuurmakers gaat. Daar zijn vanwege de coronacrisis de afgelopen tijd natuurlijk harde klappen gevallen. Het is mooi om te zien dat we zoveel aanvragen binnen hebben gekregen en dat we de sector met onze impulsregeling een boost hebben kunnen geven."

"Mensen zijn creatiever dan ooit!"

— Cultuurmakelaar Jan-Melle Liscaljet

De impulsregeling werd in april aangekondigd en was speciaal bedoeld voor culturele initiatieven die een direct gevolg zijn van, of in reactie op de Coronacrisis. Cultuurmakers konden na aanvraag een bijdrage van Cultuurfonds Almere ontvangen met een versnelde procedure en versoepelde voorwaarden. Liscaljet: "Hier zijn veel reacties op gekomen. Mensen zijn creatiever dan ooit en daarmee hebben we voor de komende tijd innoverende projecten op de planning staan die we gaan ondersteunen."

Drive-in cultuurpodium
Eén van die projecten is Ally’s Drive-in; een coronaproof drive-in cultuurpodium. De organisatoren werken daarin samen met Almeerse culturele instellingen, cultuurmakers en lokale ondernemers. Op die manier kunnen mensen deze zomer vanuit de auto van films, muziek, dans en theatervoorstellingen genieten. De cultuurmakelaar: "Cultuurfonds Almere draagt bij aan dit project, omdat er hiermee een mogelijkheid in Almere ontstaat om tijdens de coronacrisis veilig een breed cultureel aanbod te bezoeken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om veel partijen erbij aan te laten haken."

Cultuurfonds zit niet stil
Hoewel Cultuurfonds Almere geen nieuwe projecten meer in behandeling kan nemen die aanspraak maken op het coronabudget, zit de organisatie niet stil. "Wij blijven ons op alle mogelijke manieren inzetten voor het verbinden, versterken, verbreden en vooruitgaan van de sector. Je kunt nog steeds bij ons terecht voor onder andere een cultuurlening, crowdfunding en natuurlijk helpen we graag door advies te geven en bieden we een groot netwerk. We werken hard om, samen met de gemeente, de Almeerse culturele organisaties en cultuurmakers zo goed mogelijk te ondersteunen in deze uitdagende tijd en onderzoeken we of we ook financieel nog meer mogelijk kunnen maken", aldus Jan-Melle Liscaljet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel