Financiële situatie baart gemeenteraad zorgen

LELYSTAD • Wo 3 juni 2020 | 7:30 • Woensdag 3 juni 2020 | 7:30

Het Lelystadse gemeentebestuur moet met 'substantiële maatregelen' komen over hoe en waar de stad de komende jaren kan bezuinigen of extra inkomsten kan verkrijgen. Daar heeft de gemeenteraad dinsdagavond om gevraagd.

De politiek in Lelystad maakt zich grote zorgen over de financiële positie van de stad. In 2021 moet er voorlopig vijf miljoen euro worden bezuinigd, maar de coronacrisis en andere tegenvallers nopen mogelijk tot extra diep snijden. "We staan helaas voor pijnlijke bezuinigingen, de gifbeker moet leeg", aldus Bart Schopman van Mooi Lelystad.

Omdat de omvang van de financiële pijn op dit moment nog onduidelijk is, kon de raad dinsdag weinig met de voorstellen die het college van B en W in de zogeheten kadernota doet. De situatie kan immers snel veranderen.
Voordat er in november definitief over de begroting van 2021 wordt besloten, wil de raad kunnen kiezen uit een aantal scenario's. Die moet het college de komende maanden opstellen.

Het college wijst er op dat een aantal extreme bezuinigingsvoorstellen zoals sluiting van de bibliotheek of het theater eerder al in beeld zijn gebracht. De raad wil hier nog breder over kunnen oordelen.

Kwaliteit jeugdhulp waarborgen
Eén van de kostenposten in Lelystad is de jeugdhulp. Deze maand komt het college met een voorstel over hoe hierop nog meer kan worden bezuinigd. Vooruitlopend hierop vraagt de raad dat de kwaliteit van de jeugdzorg gewaarborgd blijft, zo werd vastgelegd in een motie van Leefbaar Lelystad en zes andere fracties.

Het college werkt ook aan een voorstel om te bezuinigen op Welzijn Lelystad. De raad wil hiervoor nog niet zo maar geld schrappen, maar een besluit nemen op basis van de resultaten die per welzijnsproject zijn behaald. Hetzelfde geldt voor een voorgenomen bezuiniging op projecten om mensen aan het werk te krijgen. Niet het bedrag moet voorop staan, maar hoe er kan worden bezuinigd zonder mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te raken.

Ook in de gemeentelijke organisatie moet worden gesneden. De raad wil de inhuur van externe krachten beperken tot maximaal een project van twee jaar maar bij voorkeur één jaar.

Raad schuift verlanglijstje ter zijde
Verder wil de raad een goed plan zien voor het project Lelystad Next level. Voor 40 miljoen euro moet dat de provinciehoofdstad de komende jaren economisch versterken.

Het college had alvast een verlanglijstje gemaakt met bovenaan een fietsenpakhuis in het nieuwe Theaterkwartier, gevolgd door ontwikkeling van het Stationsgebied, verlenging van de Westerdreef tot de nieuwe afrit bij de A6, een fietsstalling bij het station en tenslotte de ontwikkeling van de kust.
De raad wil zonder ranglijstje elk project eerst op de inhoud beoordelen voordat er geld naar toe gaat. Wel stelt men alvast anderhalf miljoen beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel