Externe verkenner onderzoekt opties voor coalitie

LELYSTAD • Wo 3 juni 2020 | 21:58 • Woensdag 3 juni 2020 | 21:58

De vier coalitiepartijen in Lelystad hebben een onafhankelijke verkenner gevraagd om de samenwerking met andere partijen te onderzoeken. Het gaat om Jasper Loots, adviseur en trainer voor gemeenten en gemeenteraden.

Loots gaat om tafel met de combinatie Jong Lelystad, Mooi Lelystad en GroenLinks enerzijds en de Inwonerspartij en Leefbaar Lelystad anderzijds over toetreding tot het huidige minderheidscollege van B en W.

Na het opstappen van de Inwonerspartij en ChristenUnie uit het college in maart bestaat dit nog uit de VVD, PvdA, D66 en de SP. Begin mei hebben de twee combinaties van partijen aangeboden om de coalitie te versterken.

Loots is sinds mei al betrokken geweest bij eerdere gespreksrondes, samen met VVD-fractievoorzitter Dennis Grimbergen en de griffie van de gemeenteraad. Hij is gevraagd om als onafhankelijke verkenner de gesprekken te voeren. Hij doet dat onbezoldigd.

Uiterlijk over een week gesprekken afronden
Jasper Loots laat weten dat hij uiterlijk rond het weekeinde van 13 juni de gesprekken hoopt te kunnen afronden en zijn conclusies voor te leggen aan de coalitiepartijen. Daarna zou een (in)formateur kunnen worden aangesteld. Loots kan niet zeggen of hij die rol zelf op zich kan en wil nemen.
Diverse partijen hebben aangegeven dat zij voor het zomerreces in juli een oplossing willen hebben voor de minderheidscoalitie.

Ook betrokken bij raad Almere
Loots is al enige tijd verbonden aan de griffie van de Almeerse gemeenteraad als leider van het project 'Raad 2020'. Dat moet de informatiepositie van de raad versterken en leiden tot betere samenwerking en contacten met bewoners en instanties in de stad. Loots schreef in 2014 het boek "De gemeenteraad heeft geen toekomst" over de steeds kleiner wordende rol van de raad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel