Programma 'Nu niet zwanger' uitgesteld ondanks ongewenste zwangerschappen

NOORDOOSTPOLDER • Do 4 juni 2020 | 13:24 • Donderdag 4 juni 2020 | 13:24

Het programma 'Nu niet zwanger' dat moet helpen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, wordt in de provincie niet uitgerold. Het plan ligt stil door geldgebrek. Een gemiste kans vindt verloskundige Gea Reusing. Volgens haar raken er zo'n 20 vrouwen per jaar in de Noordoostpolder ongewenst zwanger.

Deze vrouwen hebben het gevoel dat hun gezin eigenlijk al compleet is maar kunnen langdurige anticonceptie niet betalen. Om te voorkomen dat ze toch zwanger worden plaatsen Reusing en haar collega's soms spiraaltjes op eigen kosten. Reusing: "Zo was er laatst een vrouw uit Syrië met zes kinderen, die er echt niet nog een wilde. Maar een spiraaltje kost al snel vijftig euro. Daarom hebben wij deze voor haar betaald en geplaatst."

De Politieke Unie in Noordoostpolder wil van burgemeester en wethouders weten of ze bekend zijn met het programma en de ongewenste zwangerschappen in de regio. Ook vraagt de PU of de gemeente bereid is om mee te betalen aan anticonceptie wanneer kwetsbare inwoners daar zelf geen geld voor hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel