Oud plan voor grootschalige huisvesting arbeidsmigranten uit de la gehaald

ENS • Do 11 juni 2020 | 21:05 • Donderdag 11 juni 2020 | 21:05

Level One Housing BV wil aan de Enserweg bij Ens driehonderd arbeidsmigranten gaan vestigen. De plannen daarvoor liggen vanaf 18 juni ter inzage bij de gemeente Noordoostpolder. Het plan bestaat al bijna tien jaar, maar ging in het verleden om verschillende redenen niet door.

In 2011 en 2015 had een speciaal ingestelde klankbordgroep voor arbeidsmigrantenhuisvesting nog teveel bezwaren tegen het plan. Dat ging niet zozeer om de huisvesting op zich, maar om de locatie. Zo zou het uitgekozen perceel te dicht bij de buren liggen en waren omwonenden bang voor verkeersoverlast. Die bezwaren werden gegrond verklaard, waardoor het plan aangepast moest worden. Dat nam de nodige tijd in beslag, maar met het huidige plan is de klankbordgroep akkoord gegaan.

Uitzondering op beleidsregels
De gemeente heeft in 2018 beleidsregels vastgesteld voor het bouwen van huisvesting voor arbeidsmigranten. Daarin staat dat wie daar plannen voor heeft, eerst moet beginnen met het bouwen van ruimtes voor 150 migranten. Na een jaar en een evaluatie met de klankbordgroep kan er daarna eventueel uitgebreid worden naar 300.

In dit geval heeft de gemeente goedgekeurd dat de initiatiefnemer meteen voor 300 migranten aan de slag gaat. De initiatiefnemer voor de onderkomens heeft aangegeven dat de locatie alleen geëxploiteerd kan worden als er genoeg verblijfplaatsen komen om de kosten acceptabel te houden. De ingestelde klankbordgroep onderschreef dat.

De overeenkomst tussen de gemeente en Level One Housing BV is nog niet helemaal rond. Voor de huisvesting moeten er nog aanpassingen gemaakt worden aan het plaatselijke riool. Welke aanpassingen dat zijn, wordt nog in kaart gebracht. Ook is nog niet duidelijk wat voor soort huisvesting moet verrijzen langs de Enserweg.

Voordat de huisvesting gebouwd kan gaan worden, moet het bestemmingsplan voor het perceel achter Enserweg 16 gewijzigd worden. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf volgende week donderdag zes weken ter inzage.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel