Uientelers in de problemen door larven van de uienvlieg

CREIL • Ma 15 juni 2020 | 17:40 • Maandag 15 juni 2020 | 17:40

Uientelers aan de rand van Noordoostpolder hebben een groot probleem. En dat komt door de uienvlieg. De larven van dit beestje eten de uienplant op, waardoor de oogst grotendeels mislukt.

Zo op het eerste oog ziet het uienveld van boer Jan Bouwman uit Creil er prima uit, maar wie beter kijkt ziet dat de uienplant flink wordt opgegeten. En dit zijn de boosdoeners: de larven kruipen de plant in en zo blijft er weinig van over. "De plant gaat dan kapot en er blijft dan niks van over", legt Bouwman uit. "Als het zo doorgaat, dan is het het einde van de uienteelt van dit jaar.”

Beschermen
Zover is het gelukkig nog niet. Om de uienplant te beschermen, krijgt Bouwman hulp van Wouter ten Brinke. Hij begeleidt boeren bij het telen van hun gewassen. "Het houdt in dat wij op alle uienpercelen bekertjes neerzetten. Daar hebben wij een project mee lopen. Op 30 percelen hebben wij die vangbekertjes staan en dan kijken we hoe de populatie van de vliegen is. Die zie je dan toenemen en op dat moment probeer je in te grijpen met chemische middelen. Dat we die dan op het juiste moment inzetten, zodat we het beste resultaat bereiken."

Groene vlieg
Een bedrijf die de uienvlieg bestrijdt is De Groene Vlieg. Zij steriliseren de mannetjes van de uienvlieg. Deze techniek wordt niet meer toegepast aan de rand van de Noordoostpolder, omdat de populatie vliegen daar gewoonweg te groot is. “Er zijn daar zoveel wilde uienvliegen dat het niet meer te bestrijden valt”, vertelt Jan Aalbers van De Groene Vlieg. “Dat heeft drie oorzaken: de grond is daar licht, er worden relatief veel kleine uitjes geteeld en de voorgaande jaren was de druk van de uienvlieg al heel erg groot. Het is voor ons niet meer mogelijk om het probleem te bestrijden.”

De gevolgen zijn aanzienlijk voor Bouwman. Toch verwacht hij deze crisis wel te overleven. "Een boer gaat niet zomaar weg. We gaan wel door, maar ik weet niet of ik nog doorga met uienteelt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel