RIVM: één nieuwe coronabesmetting vastgesteld

FLEVOLAND • Di 16 juni 2020 | 15:15 • Dinsdag 16 juni 2020 | 15:15

De afgelopen dag zijn er geen sterfgevallen of ziekenhuisopnames door corona in Flevoland bijgekomen. Wel is de afgelopen 24 uur bij één Almeerder besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het officiële aantal Flevolanders van wie vaststaat dat ze het virus hebben of hebben gehad, staat op 966.

Landelijk kwamen er 140 positieve tests bij, waarmee het totaal in Nederland uitkomt op 49.087.

Sterfgevallen
Sinds het begin van de pandemie zijn er in Flevoland 91 mensen aan de ziekte bezweken. In Almere zijn tot nu toe met 31 de meeste coronadoden gemeld. Lelystad volgt met 29, gevolgd door Dronten (12), Noordoostpolder (10), Zeewolde (5) en Urk (4). Het totaal aantal Nederlanders dat zeker is overleden aan de gevolgen van het virus is nu tot 6.070 opgelopen, vijf meer dan maandag.

Ziekenhuisopnames
Tot nu toe is voor 125 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad komt uit op 64, Dronten op 30, Urk op 22, Noordoostpolder op 14 en Zeewolde op 12. Landelijk gaat het om 11.834 ziekenhuisopnames, vier meer dan maandag.

Het RIVM heeft het een en ander veranderd aan de manier van rapporteren. Daardoor wordt het kaartje waarin de ontwikkeling van de verspreiding te volgen was momenteel niet geactualiseerd.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Wel kunnen vanaf juni alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Is iemand besmet dan volgt bron- en contactonderzoek. Het RIVM verwacht dat er in de maanden vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest gaan worden als ze klachten hebben die lijken op het nieuwe coronavirus.

Het RIVM plaatst een voorbehoud bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.

Een coronatest aanvragen kan via het nummer: 0800-1202. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel