Gemeenten willen 100.000 huizen bouwen vanwege woningtekort

FLEVOLAND • Do 18 juni 2020 | 16:39 • Donderdag 18 juni 2020 | 16:39

Alle Flevolandse gemeenten willen meewerken aan het voornemen om 100.000 nieuwe woningen in onze provincie te bouwen. Dat zei Hillebrand Koning van de Provincie Flevoland woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De commissie hield een zitting over de bouw van extra woningen die het woningtekort moeten oplossen.

Koning is projectmanager 'Flevoland bouwt voor Nederland'. "Er is bij alle zes gemeenten bereidheid om te bouwen voor groei en om te kijken of het tempo hoger kan dan in de afgelopen jaren gebruikelijk was", zei hij. In Almere stonden al 60.000 nieuwe woningen gepland, waarvan 25.000 in Almere Pampus. In de wijk Warande in Lelystad en in het Zeewolder deel van Oosterwold moeten 10.000 nieuwe huizen komen. Met Dronten en Noordoostpolder zijn er gesprekken over wat er in die gemeenten mogelijk is. Volgens Koning wordt er gesproken over duizenden woningen op nieuwbouwlocaties die hiervoor nog niet ter sprake waren gekomen.

IJmeerverbinding is een eis, Lelylijn een kans
De provincie blijft eisen dat er een IJmeerverbinding komt, voordat Almere Pampus wordt gebouwd. Het maakt niet uit of de metro door een tunnel of over een brug gaat, zei Koning. Een extra mogelijkheid is om de metrolijn door te trekken naar Lelystad Airport, gaf de provincie-ambtenaar aan.

De Lelylijn, van Lelystad naar Groningen via Emmeloord, wordt meer gezien als een kans, zei Koning. Want als de spoorlijn er is, verwacht de gemeente Noordoostpolder dat er een nieuwbouwwijk met 6.000 huizen kan worden gebouwd. Nu komen er in Noordoostpolder jaarlijks zo'n 100 tot 150 nieuwe woningen bij.

Huizen kunnen snel gebouwd worden
De huidige schatting is dat er tot 2030 tussen de 30.000 tot 39.000 nieuwe huizen in Flevoland kunnen worden gebouwd. Omdat veel grond in de provincie nog eigendom is van het Rijk, zijn de huizen sneller te bouwen dan elders, zei Koning. "Het is vrij makkelijk te regelen." Maar als de woningen er komen, moeten er wel sport- en cultuurvoorzieningen bijkomen, aldus de provincie-ambtenaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel