Kogel door de kerk: gemeenteraad kiest voor doorgaan met de Floriade

ALMERE • Do 18 juni 2020 | 22:26 • Donderdag 18 juni 2020 | 22:26

De Almeerse gemeenteraad heeft donderdagavond met 31 stemmen voor en 14 tegen besloten om door te gaan met de Floriade. Dat gebeurde tijdens een digitale raadsvergadering.

Dat er een meerderheid is om door te gaan met de voorbereidingen van het evenement tekende zich de afgelopen weken al af. De uitkomst van de stemming is dan ook geen verassing meer.

Zo is er gestemd:

Voor:
VVD, D66, GroenLinks, Leefbaar Almere, ChristenUnie, CDA, PvdA en NIDA.

Tegen:
PVV, SP, Partij voor de Dieren, AP/OPA en Respect.

Coronavirus
De uitbraak van het corononavirus zorgde er eind maart voor dat Almere besloot om de toekomst van de Floriade tegen het licht te houden. Er kwam een onderzoek naar de effecten van doorgaan, uitstel of stoppen. De uitkomst daarvan was het advies om door te gaan. Die aanbeveling is vervolgens door het college van burgemeester en wethouders overgenomen.

16,3 miljoen
Aan de keuze om door te gaan is een extra bedrag van 16,3 miljoen euro verbonden. Het totaalbedrag dat Almere heeft uitgegeven aan de Floriade en de woonwijk die daarna overblijft is opgelopen tot 57 miljoen.

Voorafgaand aan de stemming is op initiatief van de PVV nog een debat gevoerd. Fractievoorzitter Toon van Dijk maakte de vergelijking met het Omniworld-debacle. Dat mislukte sportproject zorgde eind jaren '90 en begin jaren '00 voor grote kostenoverschrijdingen.

Verheugd
In een persbericht laat de organisatie van de Floriade weten verheugd te zijn met de keuze van de gemeenteraad. "Samen met de gemeente Almere, provincie Flevoland, Rijksoverheid, Nederlandse Tuinbouwraad en al onze partners zijn wij in 2022 in staat om tot de gewenste Floriade-programmering te komen en de wereld te verrassen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel