OM eist 18 maanden tegen kinderlokker

URK • Vr 19 juni 2020 | 14:13 • Vrijdag 19 juni 2020 | 14:13

Het Openbaar Ministerie heeft 18 maanden cel geëist tegen een vermeende kinderlokker uit Lemmer. De 56-jarige man zou in 2018 op Urk en op meerdere plekken in Friesland, kinderen tussen de 8 en 12 jaar hebben benaderd. In totaal gaat het om 14 kinderen.

Voor het OM staat vast dat de man in november 2018 een meisje (9) seksuele handelingen bij hem liet verrichten. Dit gebeurde op een carpoolplaats bij Oosterzee. De verdachte stond met zijn bus op de bewuste plek, stelt het OM. De politie hield hem na eerdere incidenten in de gaten en had een zender onder zijn bus geplaatst.

De man zou in de zes maanden daarvoor 13 kinderen vanuit zijn bestelbus hebben aangesproken. Dit gebeurde naast Urk onder meer in Franeker, Balk, Exmorra en Damwoude. De kinderen hebben dat gedetailleerd verklaard, zegt de officier van justitie. Zij vertelden bij de politie dat de man hen de weg vroeg. Toen ze dichterbij kwamen, zagen ze dat hij geen broek aan had en aan zijn geslachtsdeel zat.

De man ontkent alles. Hij beantwoordde in de rechtbank geen vragen. Zijn advocaat vindt de verklaringen van de kinderen niet eenduidig. Uit psychologisch onderzoek blijkt niet dat de man een stoornis heeft. Deskundigen vermoeden echter dat hij wenselijke antwoorden heeft gegeven. Het OM kan geen behandeling eisen omdat er daarvoor geen advies ligt.

De Fries is niet eerder veroordeeld voor zedendelicten. In 2013 werd een zaak tegen hem geseponeerd. Hij zou toen als leraar aan meisjes hebben gezeten. Hij werd ontslagen en verdiende daarna de kost met een poppenkast. Toen zijn voorarrest vorig jaar werd opgeheven, leidde dat tot veel onrust in Lemmer. De verdachte draagt momenteel een enkelband.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel