Noordzeeakkoord gesloten zonder steun meerderheid vissers

URK • Vr 19 juni 2020 | 17:36 • Vrijdag 19 juni 2020 | 17:36

Drie ministeries, natuur- en milieuorganisaties, de zeehavensector en de energiesector hebben vrijdag, zonder instemming van de Urker vissers, definitief het Noordzeeakkoord gesloten. Dit akkoord bevat afspraken tussen het Rijk en andere partijen over de omgang met en het gebruik van de Noordzee tot het jaar 2030. Het gaat dan onder meer om de komst van windparken op zee, maatregelen die moeten zorgen dat de natuur zich kan herstellen en om de toekomst van de visserij.

Een meerderheid van de Noordzeevissers uit Urk en andere gemeenten staat niet achter het akkoord. Om die reden kunnen de visserijorganisaties het akkoord ook niet namens hun leden ondertekenen. Wel is er volgens de opstellers de steun van een meerderheid van de visserijbestuurders.

De vissers zijn tegen het akkoord, omdat ze vinden dat er voor hen op de Noordzee te weinig ruimte overblijft om hun beroep uit te oefenen. Ze vinden dat er te veel beperkingen zijn, terwijl zij vanwege de Brexit ook al in onzekerheid zitten.

'Evenwichtig pakket'
De ondertekenaars spreken over een evenwichtig pakket van afspraken over een duurzaam gebruik van de Noordzee tot en met 2030 en daarna. In het akkoord zou ook rekening zijn gehouden met de belangen van andere gebruikers zoals zeevaart, defensie en zandwinning.

Het kabinet stelt voor de uitvoering van het Noordzeeakkoord een transitiebedrag van 200 miljoen euro tot en met 2030 beschikbaar. Dit geld is bedoeld voor de sanering en verduurzaming van de visserij, voor natuurherstel, voor monitoring en onderzoek, voor het de veilige doorvaart van de aan te leggen windparken, en voor extra handhaving door de NVWA.

Minister wil vissers weer aan tafel
De ondertekenaars willen dat de vissers met voldoende mandaat aan tafel komen zitten bij het Noordzeeoverleg. Op initiatief van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat een externe verkenner daarom snel aan de slag om te kijken waarom de vissers verdeeld zijn over het akkoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel