Lachstern broedt op Marker Wadden

FLEVOLAND • Zo 21 juni 2020 | 12:00 • Zondag 21 juni 2020 | 12:00

Een vogelonderzoeker heeft een broedende lachstern ontdekt op de Marker Wadden. Dat is uniek; het is de tweede broedende lachstern die sinds 1958 in Nederland is gezien.

"Dit is een enorme opsteker voor de Marker Wadden. Het geeft aan dat de natuureilanden in het Markermeer ook voor deze zeldzame en kwetsbare vogel een geschikt leefgebied zijn", zegt boswachter Tim Kreetz van Natuurmonumenten.

Rode Lijst
De lachstern staat op de zogeheten Rode Lijst van bedreigde diersoorten. In Noord-Europa zijn bijna geen gebieden waar de vogel zowel kan broeden als foerageren. "We zijn totaal verrast", zegt Kreetz.

"De komst van deze vogel hadden we pas over een aantal jaar durven dromen, als de natuur verder ontwikkeld is. Volwassen lachsterns eten namelijk grote insecten en die zijn er op Marken Wadden nog niet zo veel."

Uit het ei
De lachstern broedt op één van de voor bezoek niet toegankelijke eilanden. Alleen de boswachter en een aantal natuuronderzoekers mogen er komen. Het jong is inmiddels uit het ei gekropen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel