Aanleg kabelbaan Floriade stap dichterbij

ALMERE • Ma 22 juni 2020 | 14:50 • Maandag 22 juni 2020 | 14:50

De aanleg van de Floriade-kabelbaan is een stap dichterbij. Met de kabelbaan kunnen bezoekers van de wereldtuinbouwtentoonstelling snel van de ene naar de andere kant van het terrein pendelen. Aan beide kanten kun je in- en uitstappen. De kabelbaan passeert ook de A6.

Uit de ingediende plannen blijkt dat de kabelbaan een totale lengte van 850 meter heeft en elektrisch aangedreven wordt. Om de kabelbaan aan te leggen worden er 7 masten geplaatst van ruim 35 meter hoog. De 34 gesloten cabines komen op 31 meter hoogte aan de kabels te hangen. Per cabine zijn 10 zitplaatsen en de cabines hangen op 80 meter afstand van elkaar.

Al in 2021 klaar
De kabelbaan moet al komend voorjaar (2021) klaar zijn, zodat mensen die al willen kijken hoe de bouw van de Floriade verloopt over het terrein kunnen zweven. De Floriade-kabelbaan wordt gebouwd door de Oostenrijkse firma Doppelmayr Cable Car Gmbh & Co. Straks als de Floriade open is zit een ritje met de kabelbaan in de entreeprijs. Onduidelijk is hoe dat in 2021 is geregeld. De kabelbaan en de gebouwen die daarbij horen worden na de Floriade afgebroken en te koop gezet. Als verkoop niet lukt dan gaat het hele gevaarte terug naar Oostenrijk waar het hergebruikt wordt. Enkel de heipalen blijven dan in de grond achter.

Raad aan zet
De aanleg van een kabelbaan is in strijd met het bestemmingsplan Almere Centrum Weerwater-Floriade. Daarom moet de gemeenteraad toestemming geven. Onderzoek wijst nu uit dat er geen nadelige gevolgen voor het milieu zijn, zolang er maar maatregelen genomen worden voor de bescherming van broedvogels, vleermuizen en bevers. De Floriade BV gaat deze maatregelen uitvoeren. Daarom heeft de gemeente besloten dat voor de aanleg van de kabelbaan geen speciale milieueffectrapportage (mer) hoeft te komen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de maatregelen en toestemming geeft om het bestemmingsplan te negeren, dan kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Dat is vergunning om te kunnen gaan bouwen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel