'Maak betaalbaar wonen in Overgooi mogelijk'

ALMERE • Di 23 juni 2020 | 6:48 • Dinsdag 23 juni 2020 | 6:48

Er moet ruimte komen voor goedkopere woningen in de Almeerse villawijk Overgooi. Dat vinden de oppositiepartijen PvdA, SP, Partij voor de Dieren en AP/OPA. In een gezamenlijk voorstel vragen zij het college van burgemeester en wethouders om een nieuw ontwikkelingsplan te maken voor het gebied, met als doel ruimte te maken voor de bouw van huizen in het middeldure segment.

Bouwen in Overgooi is nu duur, omdat de gemeente op dit moment alleen grote kavels van tussen de 1500 en 5000 vierkante meter aanbiedt. De fracties denken dat er meer huizen gebouwd gaan worden als de gemeente ook kleine kavels op de markt brengt.

Volgens PvdA-raadslid Erik Teunissen is er de laatste jaren weinig vraag naar grote kavels in Overgooi. Zo zijn er vorig jaar slechts drie verkocht. De gemeente verwacht de komende jaren zes kavels per jaar te verkopen.

Volgens Teunissen ligt er in de wijk 45 hectare ongebruikte grond, waar veel betaalbare woningen gebouwd kunnen worden. De grond is bouwrijp en dus direct beschikbaar om op korte termijn huizen te bouwen. Wel moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.

De vier partijen doen hun voorstel, vanwege de toenemende vraag naar betaalbare woningen. Volgens Teunissen kunnen er tussen de 180 en 3500 woningen gebouwd worden. "Dus wij zeggen: ga die woningen bouwen."

Het voorstel van de vier partijen wordt donderdagavond door de gemeenteraad besproken.

Het plan is niet nieuw. In 2014 wilde Leefbaar Almere al dat de plannen voor Overgooi werden aangepast om de grondverkopen te stimuleren. De partij dacht dat mogelijk te maken door kleine kavels aan te bieden. Het voorstel is toen door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen.

Leefbaar Almere vindt het nog steeds een goed idee maar gaat het voorstel van oppositiepartijen PvdA, SP, Partij voor de Dieren en AP/OPA niet steunen. Dat komt omdat Leefbaar Almere deel uitmaakt van de coalitie. Tijdens de onderhandelingen een paar maanden geleden over de nieuwe coalitie, is met andere collegepartijen afgesproken dat de plannen voor Overgooi niet gewijzigd worden.

Tijdens de politieke markt van donderdag werd het voorstel door de gemeenteraad weggestemd. Tweederde van de raad steunde het plan niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel