Beluister hier het interview met Alice Valk
Expositie van zieke tulpen: de virustulp
Alice Valk uit Rutten houdt zich al achttien jaar bezig met de 'virustulp'. Ze ging samenwonen met Cyprian de Jong, die een bloembollenbedrijf runt in de Noordoostpolder en maakte daar voor het eerst kennis met de virustulp. Inmiddels is ze aan de FotoVakschool afgestudeerd met een fotoserie over deze tulp en exposeert ze deze maand in Museum Nagele.
Aan Alice Valk uit Rutten de vraag wat een virustulp nou eigenlijk is? "De virustulp wordt ook wel de Rembrandt-tulp genoemd. In de gouden eeuw was de tulp enorm geliefd. Er werden enorme bedragen voor betaald tijdens de zogenoemde 'tulpenmanie'. Een tulpenbol was toen zelfs meer waard dan een grachtenpand in Amsterdam. Maar achteraf bleken de tulpen ziek te zijn, besmet met een tulpenvirus, en waren ze te zwak om te verkopen. Toen kregen ze de bijnaam 'virustulp'."
Kleurschakeringen
De zieke tulpen zijn herkenbaar aan de kleurschakering of strepen op zowel de steel, het groene blad als het bloemblad. Ook kunnen ze vlekjes hebben en wisselende kleuren. De Rembrandttulpen zijn er nog steeds, maar worden niet verkocht. Het zijn tenslotte zieke tulpen. Maar om de soort in stand te houden is de tulp bijvoorbeeld nog wel te vinden in de Tulpentuin in Creil. Veredelaars kunnen ze gebruiken om nieuwe soorten te kweken.
Toen Alice Valk nog maar net 'in de tulpen zat' en ze haar partner hielp bij het selecteren van de tulpen, vond ze het zonde om de zieke tulpen weg te gooien. Want ze vond de kenmerkende kleurschakeringen en strepen juist prachtig. Ze vond het zonde dat ze weggegooid werden, dus zette ze op een vaas, maar daar moesten haar vriend en de andere medewerkers om lachen. "Ze mochten ook niet beneden staan, want een tulpenkweker wil natuurlijk niet tegen zieke tulpen aankijken", lacht Valk.
Tulpenvaas
Aangezien Valk een passie heeft voor bloemen, kwam de liefde voor de Rembrandttulp tijdens de laatste fase van haar opleiding goed van pas. Daarbij maakte ze gebruik van macrofotografie. Sindsdien fotografeert ze de tulp graag. Ook in de speciaal daarvoor ontwikkelde tulpenvaas. Die bestaat al sinds de gouden eeuw en is inmiddels een soort van icoon geworden voor Nederland.
De tulpenfoto's zijn nu al te bewonderen in Museum Nagele. De komende periode gaat het museum steeds vaker open, vanwege de versoepeling van de coronaregels. Bekijk daarvoor de website.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Vader die zwaar hersenletsel bij baby veroorzaakte krijgt jaar cel
ALMERE •Een 32-jarige Almeerder die vijf jaar geleden zijn dochtertje van toen 2,5 maand oud zo ernstig mishandelde dat ze zwaar hersenletsel opliep, moet een jaar de cel in. De veroordeling is een stuk lager...
-
Urker visser na vijf jaar vervolgd voor rol in liquidatie- en drugskotterzaak
URK •De Urker visser Andries K. wordt vervolgd voor zijn aandeel in de liquidatie van Vincent Jalink uit Diemen én voor een rol die K. had in de beruchte zaak rond de Urker drugskotter Z-181. Ook wordt hij...
-
Liefhebbers van vinyl kunnen weer terecht in Lelystad
LELYSTAD •Liefhebbers van muziek op vinyl kunnen vanaf zaterdag terecht bij een nieuwe platenzaak. Van Prince tot The Beatles en van Norah Jones tot Johnny Jordaan, de grote zwarte draaischijven zijn te vinden...