Celstraf geëist voor seksueel misbruik stiefkinderen

ALMERE • Wo 24 juni 2020 | 15:33 • Woensdag 24 juni 2020 | 15:33

Tegen een 59-jarige Almeerder is in hoger beroep 40 maanden celstraf, waarvan 10 voorwaardelijk, geëist voor het seksueel misbruiken van 4 minderjarige stiefkinderen. Hij werd in 2018 al veroordeeld voor het misbruiken van 2 stiefdochters, maar het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak.

De rechtbank achtte in 2018 bewezen dat de man zich jarenlang vergrepen had aan de dochter van zijn toenmalige vriendin. Dat gebeurde in de jaren '90. Ook de dochter van de vriendin in de relatie daarna werd misbruikt. Maar volgens het Openbaar Ministerie werden ook twee stiefzoons slachtoffer van seksueel misbruik.

Jonger dan 12 jaar
De zaak kwam in 2013 aan het rollen toen een stiefdochter uit de eerste relatie naar de politie stapte. Zij vertelde dat niet alleen zij, maar ook haar broers betast werden. De kinderen waren toen allemaal jonger dan 12 jaar. De andere stiefdochter verklaarde later dat zij in 2003 ook door de man misbruikt was.

Alle slachtoffers verklaarden dat het misbruik regelmatig plaatsvond. Omdat de man autoritair en wreed was durfden ze geen weerstand te bieden.

'Toestemming'
De verdachte ontkent het misbruik van beide meisjes. Wel geeft hij toe seksueel contact met de twee jongens gehad te hebben, maar hij zegt dat ze hem daar toestemming voor gaven. Volgens de Almeerder had hij in die tijd geen normbesef omdat hij zelf misbruikt is in zijn jeugd.

De man was eerder al veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn eigen dochter. Hij kreeg vervolgens een verplichte behandeling om herhaling te voorkomen. De advocaat-generaal maakt zich zorgen over het gebrek aan resultaat van die behandeling, nu de man het misbruik van de twee stiefdochters ontkent en het misbruik van de stiefzoons bagatelliseert.

Schadevergoeding
De slachtoffers hebben allemaal schadevergoedingen ingediend. Ze eisen bedragen tussen de 10 en 16 duizend euro.

Over twee weken doet het hof uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel