Eerste leidingen voor warmtenet Floriadegebied de grond in

ALMERE • Do 25 juni 2020 | 17:11 • Donderdag 25 juni 2020 | 17:11

Op het Floriadeterrein in Almere is donderdag het startsein gegeven voor de aanleg van het warmtenet. De huizen en gebouwen die op het terrein komen te staan worden niet verwarmd met gas, maar door middel van aardwarmte. Daarvoor is een heel buizenstelsel nodig.

"De warmtepomp kent iedereen van de individuele oplossing bij mensen thuis. Wij maken hier in de wijk een centrale warmtepomp, een hele grote warmtepomp", zegt Rard Rijcken van het bedrijf Eteck. Eteck gaat het systeem aanleggen en exploiteren.

Naast het verwarmen van huizen in de koude wintermaanden kan het systeem 's zomers ook gebruikt worden om woningen te verkoelen. Verder wordt er een koppeling gemaakt tussen de huizen en de andere gebouwen zoals de nieuwbouw van Hogeschool Aeres. Onderling kan er dan warmte of koude uitgewisseld worden.

Even wennen
Voor de toekomstige bewoners van de wijk Hortus, die na de Floriade wordt gebouwd, zal het systeem waarschijnlijk wel even wennen zijn: "Als je individueel met een cv-ketel je woning verwarmt, dan kan je het knopje aanzetten en wordt het meteen warm", vertelt Rijcken. "In ons systeem gaat het geleidelijker, daardoor is het ook duurzamer. Maar je zult wat meer moeten aanpassen als het gaat om: Wanneer zet ik hem hoog? Wanneer zet ik hem laag?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel