Wethouder Van den Heuvel onverwachts overleden

LELYSTAD • Zo 28 juni 2020 | 14:21 • Zondag 28 juni 2020 | 14:21

De Lelystadse wethouder John van den Heuvel is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 66-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat meldt de gemeente Lelystad. Waaraan hij is overleden, is niet bekendgemaakt.

Burgemeester Ina Adema: "We zijn geschokt en verslagen. We verliezen in hem een zeer gewaardeerd bestuurder en een aimabel mens. Onze eerste gedachten gaan uit naar zijn vrouw en beide dochters. We leven met hen mee."

Van den Heuvel was wethouder namens de SP. Hij was bezig aan zijn tweede termijn als wethouder. De afgelopen jaren was hij onder meer druk met de asbestproblematiek en meer recent als wethouder Financiën met de grote bezuinigingen op het sociaal domein.

Voordat hij wethouder werd, was hij twee periodes raadslid: van 2006 tot 2014. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kwam de SP in een college met VVD, PvdA, ChristenUnie en Inwonerspartij Lelystad. Van den Heuvel werd toen namens de SP wethouder. Na de verkiezingen van 2018 bleef Van den Heuvel wethouder, in een college dat werd uitgebreid met D66.

'Warm persoon'
Verslaggever Richard Schuurman had sinds 2006 geregeld met Van den Heuvel te maken. Eerst als raadslid, daarna als wethouder. "Hij kwam wat gesloten over, maar onder de hoed ging een warm persoon schuil, met een scherp gevoel voor humor. Daarnaast kon hij -wanneer nodig- hard en zakelijk zijn."

Van den Heuvel was met VVD-wethouder Janneke Sparreboom de continue factor in het nieuwe college, dat vanaf komende donderdag met vier nieuwe wethouders de stad zou gaan leiden. De komende periode zou Van den Heuvel als wethouder Financiën de zware kluif van de aanstaande bezuinigingen in zijn portefeuille hebben gehad. Nu de Lelystadse wethouder plotseling is overleden, moet er alsnog een nieuwe wethouder gezocht worden.

Condoleanceregister en herdenking
De gemeente opent maandag vanaf 12.00 uur in het stadhuis een condoleanceregister. Burgemeester Adema zal als eerste dit register tekenen. Het stadhuis is daarvoor dagelijks geopend tot 17.00 uur; op donderdagavond tot 20.00 uur. Daarna wordt het register gesloten.

De afscheidsbijeenkomst van John van den Heuvel is vrijdagmiddag in de Ölandhorst. Dit gebeurt in familiekring. Als gevolg van corona is het aantal bezoekers voor de bijeenkomst beperkt tot honderd.

Over de manier waarop raad en college stil zullen staan bij het overlijden van Van den Heuvel en over het voor deze week geplande college- en raadsprogramma, zoals de raadsbijeenkomsten van 30 juni en 2 juli, vindt nader overleg plaats met de fractievoorzitters.

Reacties sociale media
Op sociale media wordt veel gereageerd op het overlijden van Van den Heuvel. SP Noordoostpolder zegt geschokt en verdrietig te zijn door het overlijdensbericht. Fractievoorzitter Hans Everhard van de SP in Almere wenst de familie van Van den Heuvel veel sterkte bij het verwerken van het verlies. Bahreddine Belhaj laat namens de PvdA in Lelystad weten dat Van den Heuvel een gewaardeerde wethouder financiën was, een man met het hart op de juiste plaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel