Niet-scheiden van afval gaat huishoudens Noordoostpolder extra kosten

NOORDOOSTPOLDER • Wo 1 juli 2020 | 0:00 • Woensdag 1 juli 2020 | 0:00

Inwoners die hun afval niet scheiden, gaan meer betalen. Met dat voorstel van het college stemde de gemeenteraad van Noordoostpolder dinsdagavond in. Inwoners gaan binnenkort een extra tarief betalen voor de recycling van hun huisvuil.

De gemeente wil de inwoners zo stimuleren hun huisvuil zoveel mogelijk te scheiden. Volgens onder andere GroenLinks en het CDA kan er in de gemeente nog veel winst behaald worden met betere afvalscheiding. "Er gaat nu nog 140 kilo per inwoner per jaar naar de verbrandingsovens", zei CDA raadslid Johan Goos. "En daarvan is 100 kilo herbruikbaar."

Chip op container
De invoering van het zogenoemde recycle-tarief betekent dat de grijze afvalcontainer een chip krijgt. Daarmee wordt geregistreerd hoe vaak de container wordt geleegd. Bewoners die de grijze container vaker dan zeven keer per jaar aanbieden, betalen daarvoor een extra bedrag. Het college hoopt inwoners zo bewuster te maken van het nut van afvalscheiding. "Er gaat nog teveel huisvuil naar de verbranding", zo zei Johan Goos.

Diverse partijen twijfelen aan het nut van het systeem. Raadslid Bert-Jan Aling van ONS Noordoostpolder denkt dat het extra bedrag om de container vaker aan de weg te zetten te laag is om het verschil te maken. Het zou volgens de partij om 'een grijpstuiver' gaan. Andere partijen gaven aan dat zij niet per definitie tegen het invoeren van een prijsdifferentiatie zijn, maar dat zij het tijdstip van invoering niet verstandig vinden.
Zo vraagt Wim van Wegen van D66 zich af of het niet verstandig is om te wachten tot het contract met afvalverwerker HVC afloopt. Dat eindigt op 31 december 2022. Dat is volgens D66 een goed moment om het afvalbeleid van de gemeente opnieuw vorm te geven. "Laten we de tijd nemen om tot een goed nieuw afvalbeleidsplan te komen", aldus van Wegen.

Krappe meerderheid
Met een meerderheid van één stem besloot de gemeenteraad voor de invoering van het recycle-tarief. De gemeente Noordoostpolder reserveert 325.000 euro om het systeem in te voeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel