Floriade-toren krijgt na aanpassingen glazen gevel en kunstwerk

ALMERE • Wo 1 juli 2020 | 0:27 • Woensdag 1 juli 2020 | 0:27

De Floriade-woontoren die op het centrale plein van het terrein komt, wordt aangepast. Het gebouw krijgt een glazen gevel en een kunstwerk. Dat bleek dinsdagavond tijdens een bespreking in de Almeerse gemeenteraad over gebouwen die gerealiseerd zouden moeten worden voorafgaand aan de wereldtuinbouwtentoostelling in 2022. Hoe de toren er precies uit gaat zien, wordt binnenkort bekendgemaakt.

De afgelopen maanden was er veel kritiek op het uiterlijk van de Floriade-toren. Het gebouw werd zelfs een blokkendoos genoemd. Het nieuwe ontwerp van de toren wijkt dan ook aanzienlijk af van eerder getoonde beelden van het pand.

Iconisch gebouw
De bedoeling was dat de woontoren een iconisch gebouw zou worden dat dienst doet als publiekstrekker. Met de aangekondigde aanpassingen hopen de gemeente Almere, de Floriade BV en ontwikkelaars Amvest/Dura Vermeer aan die wens te voldoen.

Eerder ontwerp:

De aanpassingen kosten wel extra geld. Zo moet de gemeente Almere 700.000 euro aan Amvest/Dura Vermeer betalen. De Floriade BV draagt 200.000 euro bij.

Floriade-toren verhuren
De Floriade-toren is eigendom van ontwikkelaars Amvest/Dura Vermeer die samen vertegenwoordigd zijn in 'Weerwater CV'. De Floriade BV wil het appartementengebouw tijdens het evenement in 2022 huren van Amvest/Dura Vermeer, om het vervolgens te onderverhuren aan de vertegenwoordigers van deelnemende landen aan de Floriade.

Hoeveel de Floriade BV voor de huur gaat betalen, is onduidelijk. Ook is het niet zeker of alle appartementen worden verhuurd tijdens het evenement. Omdat deze constructie niet zonder risico's is, heeft de gemeente 250.000 euro opzij gezet. Door een rekenfout ontstaat er verder een exploitatietekort van 900.000 euro.

Paviljoen voor het Rijk
De gemeente Almere stelt de aanwezigheid van de Rijksoverheid tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zeer op prijs. De wens is dat verschillende ministeries zich presenteren op het gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie van de toekomst. Daarom gaat de Floriade BV de zogenoemde 'Dutch Innovation Experience' realiseren. Dat is een paviljoen waar de inzendingen van het Rijk getoond kunnen worden. Om dat te realiseren moet de gemeente de grond terugkopen van Amvest/Dura Vermeer. Dat kost de gemeente 1,2 miljoen euro.

700 nieuwe woningen
Voor de ontwikkeling van 'Dutch Innovation Experience' zegt de gemeente dat de Floriade BV een principeakkoord heeft bereikt met een belegger. Die wil na afloop van het evenement ongeveer 40 woningen realiseren. Dat aantal komt bovenop de 660 woningen die Amvest en Dura Vermeer na 2022 gaan bouwen op het Floriadeterrein.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel