Basisschool De Fontein gaat vrijdag dicht

LELYSTAD • Wo 1 juli 2020 | 12:07 • Woensdag 1 juli 2020 | 12:07

Basisschool De Fontein in de Lelystadse Waterwijk gaat per 1 augustus dicht. Komende vrijdag is de laatste schooldag, zo hebben het bestuur en de raad van toezicht besloten. De school heeft tot het nieuwe schooljaar onvoldoende tijd om het voortbestaan zeker te stellen. Inmiddels hebben sommige ouders hun kinderen al van school gehaald en ook docenten kijken om zich heen.

In mei trokken ouders en de school al bij de gemeente aan de bel over de dreigende sluiting. De Maharishi basisschool heeft met 73 kinderen te weinig leerlingen om te kunnen voortbestaan. Daarom kondigde de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan de school vanaf komend schooljaar te sluiten.

De Fontein tekende, met steun van het college van B en W en de gemeenteraad van Lelystad, beroep aan tegen het besluit van DUO. Daarover was vorige week een hoorzitting. Maar voorzitter Raymond Slot van de raad van toezicht verwacht pas volgende week het oordeel van de bezwaarcommissie en is niet optimistisch.

Minister: geen jaar uitstel
Ook werd minister Arie Slob (Onderwijs) om een jaar uitstel gevraagd. Maar in antwoord op vragen van de Tweede Kamer-fracties van CDA en VVD meldt ook minister Slob dat hij de school geen jaar langer wil openhouden. Hij verwijst hierbij naar het besluit van de directie zelf om de school te sluiten: "Met de gemeente en andere schoolbesturen wordt gezocht naar een mogelijke samenwerking om groepen leerlingen op zo kort mogelijke termijn te herplaatsen. Zo mogelijk met instandhouding van de huidige huisvesting van De Fontein."

Concreet betekent dit dat De Fontein onderdeel zou kunnen worden van een ander schoolbestuur en dat de leerlingen in het bestaande gebouw kunnen blijven. Een probleem hierbij is nog wel de financiering.

Minister Slob wil niet betalen
Concreet betekent dit dat De Fontein onderdeel wordt van een ander schoolbestuur, maar de leerlingen in het huidige gebouw kunnen blijven. Een probleem is wel hoe deze oplossing wordt betaald.

Minister Slob was door de gemeente gevraagd om De Fontein sowieso te blijven steunen uit de zogeheten noodwetvoorziening, maar uit gesprekken met het ministerie is duidelijk geworden dat hij dit niet van plan is.

Te weinig tijd
"Er is te weinig tijd om de toekomst van De Fontein tot het volgend schooljaar zeker te stellen. Dit is de laatste week voor de vakantie, daarna is iedereen weg. Omdat we niet kunnen garanderen dat we komend schooljaar nog open kunnen zijn, hebben we besloten de deuren te sluiten", aldus Slot. De Fontein heeft sinds 1986 als bijzonder neutrale school bestaan, waar les gegeven wordt op basis van de principes van de Maharishi Mahesh Yogi.

De directie probeert ouders te helpen om voor hun kind een andere school te vinden. Daarbij werkt De Fontein samen met de andere schoolbesturen in Lelystad. Slot zegt dat dit niet eenvoudig gaat en dat nog niet voor elk kind een nieuwe school in gevonden. Volgens hem hebben enkele ouders aangegeven om hun kind dan maar zelf onderwijs te geven.

Hoop op doorstart per september 2021
Opvallend genoeg zou De Fontein vanaf september 2021 mogelijk weer open kunnen gaan. Omdat een andere bijzonder neutrale school, Montessori-school De Wildzang, dan dichtgaat. Hierdoor zou De Fontein aan lagere toelatingsnormen hoeven te voldoen, dan voor het aanstaande schooljaar en zouden er wel voldoende leerlingen zijn.

Raymond Slot geeft aan dat de mogelijkheid van een doorstart per september 2021 wordt onderzocht. Of die kansrijk is, hangt af van hoeveel kinderen na een jaar daadwerkelijk terug willen naar De Fontein en of het onderwijzend personeel dan nog beschikbaar is. "We geven onszelf tot februari de tijd om deze mogelijkheid te onderzoeken", zegt Slot.

Gemeente betreurt sluiting
De gemeente Lelystad betreurt de aanstaande sluiting: "Wij betreuren het nieuws dat De Fontein definitief gaat sluiten. Dit verdrietige nieuws komt niet onverwachts, maar toch hoopten wij met velen dat dit niet werkelijkheid zou worden", aldus vertrekkend PvdA-wethouder Nelly den Os. "Alle acties van zowel het bestuur van De Fontein, de ouders, de gemeente en de andere schoolbesturen, zijn nu gericht op het tijdig vinden van een nieuwe en passende onderwijsplek voor alle leerlingen van De Fontein."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel