Zelfvoorzienende nederzetting op Marker Wadden geopend

LELYSTAD • Do 2 juli 2020 | 9:15 • Donderdag 2 juli 2020 | 9:15

Een geheel zelfvoorzienende nederzetting op het natuurgebied de Marker Wadden is donderdag officieel open gegaan voor publiek. De eilanden zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, het riool of waternetwerk. En dus moeten deze voorzieningen ter plekke geregeld worden.

Op de huisjes liggen zonnepanelen en als die te weinig stroom opleveren, staat er ook nog een windmolen. Het water komt uit een bron op het eiland. Het wordt daar ook gezuiverd en afgevoerd. "Het integreren van de verschillende duurzame systemen was een enorme puzzel. Van een geheel zelfvoorzienend systeem zijn geen voorbeelden dus hebben we heel veel zelf moeten uitdokteren", zegt projectleider André Rijsdorp.

Een deel van de gebouwen kwam kant en klaar aan

De gebouwen zijn onder andere bedoeld voor bezoekers en natuurwetenschappers. Ze zijn gemaakt van hout dat gekapt is in Nederlandse bossen. Het aantal gebouwen is bewust klein gehouden zodat de natuur niet te veel verstoort raakt. De Marker Wadden bestaat in totaal uit vijf eilanden. Op slechts één daarvan is gebouwd. Daar is ook een haven aangelegd.

Zo zien de toeristenhuisjes er van binnen uit

De Marker Wadden zijn kunstmatig aangelegde eilanden. Ze zijn onderdeel van nationaal park Nieuw Land waar ook de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en het Markermeer onderdeel van zijn. Het is de bedoeling dat de nieuwe eilanden het water in het Markermeer beter van kwaliteit maken. Het is daarnaast een plek waar veel vogelsoorten hun toevlucht zoeken.

Brand
Twee weken terug brak brand uit in een houten loods die onderdeel was van de nederzetting. Die werd volledig in de as gelegd. De machines die zorgden voor de energie- en watervoorziening stonden in de schuur. Ze zijn bij de brand verloren gegaan. Eind juni zouden ook de eerste twee vakantiehuisjes van Landal Greenparks geopend worden. Dat is uitgesteld tot 10 juli omdat er nu nog niet gedoucht kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel