Gemeente wil meer geld van Rijk: de situatie is onhoudbaar

ALMERE • Do 2 juli 2020 | 16:54 • Donderdag 2 juli 2020 | 16:54

De gemeente Almere wil meer geld van de Rijksoverheid. In een brief aan de ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Hoekstra van Financiën schrijft burgemeester Weerwind dat Almere en andere gemeenten in 'een onhoudbare situatie zijn beland'.

De gemeentelijke begroting staat volgens Weerwind onder druk doordat er minder geld in het gemeentefonds zit en er tekorten zijn in het sociaal domein. Zo legt de gemeente Almere structureel meer dan 10 miljoen euro uit eigen middelen bij voor jeugdzorg. "Het water staat ons aan de lippen", aldus Weerwind.

"Keer op keer worden gemeenten geconfronteerd met kosten als gevolg van Rijksbeleid. Nu dreigt er een tekort voor onze gemeente van enkele miljoenen bij de uitvoering van de Omgevingswet", schrijft de burgemeester.

"Daar bovenop komt de coronacrisis met zeer ingrijpende gevolgen", aldus Weerwind. "De noodzakelijke bescherming van de volksgezondheid trekt diepe sporen in de economie en in de samenleving."

De gemeente wil de gevolgen van de crisis voor Almeerse ondernemers, instellingen en inwoners tot een minimum beperken. Maar als de crisis lang aanhoudt, vreest de gemeente een miljoenenlast met verstrekkende bezuinigingen tot gevolg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel