Gevangenis Almere staat al bijna twee jaar leeg

ALMERE • Vr 3 juli 2020 | 7:54 • Vrijdag 3 juli 2020 | 7:54

Nog steeds is niet duidelijk wat er met de leegstaande Penitentiaire Inrichting Almere gaat gebeuren. Burgemeester Franc Weerwind gaf tijdens de politieke markt tekst en uitleg naar aanleiding van een motie van de VVD en PVV. Daarin vroegen de partijen het gemeentebestuur actie te ondernemen naar het Rijk.

Het ministerie van Justitie en het Rijksvastgoedbedrijf hebben het gemeentebestuur onlangs laten weten er niet uit te zijn welke functie het pand moet krijgen. Het staat nu bijna twee jaar leeg. Onduidelijk is hoe lang de onzekere periode gaat duren.

De VVD en PVV vroegen in de motie om een schadeloosstelling zoals de provincie Zeeland heeft gekregen voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Weerwind vertelde de gemeenteraad dat die zaken niet met elkaar zijn te vergelijken: "De kazerne was keihard afgesproken, het Rijk pleegde contractbreuk."

'Rijk houdt zich niet aan afspraken'
Het sluiten van de gevangenis in Almere is het gevolg van leegstaande cellen en een ander justitieel beleid. Volgens Weerwind houdt het Rijk zich niet aan de afspraken die gemaakt zijn in 2013. Toen is afgesproken dat Almere geholpen zou worden met het scheppen van werkgelegenheid. Maar zo hard als de afspraken waren in Zeeland, waren de afspraken in Almere niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel