Gebedsoproep mag 70 decibel niet overschrijden

ALMERE • Vr 3 juli 2020 | 16:00 • Vrijdag 3 juli 2020 | 16:00

Oproepen tot gebed of een godsdienstige bijeenkomst mogen in Almere vanaf nu niet harder meer klinken dan 70 decibel. De oproep mag verder maximaal vijf minuten aaneengesloten duren. Dit heeft de gemeenteraad van Almere donderdagavond bepaald.

De raad vond het nodig om duidelijkere regels voor gebedsoproepen vast te leggen, omdat moskeeën sinds mei in Almere versterkte geluidsoproepen mogen doen.

Regels gelden ook voor kerken
Het nu vastgelegde maximum geluidsniveau geldt overigens niet alleen voor versterkte oproepen van moskeeën, maar ook voor het luiden van kerkklokken. D66 en de ChristenUnie vonden het belangrijk dat hierin geen onderscheid wordt gemaakt. Respect Almere en de PVV stemden tegen het voorstel. De PVV wil liever helemaal geen gebedsoproepen van moskeeën.

Het maximum geluidsniveau voor oproepen geldt tussen 7 en 19 uur. Buiten deze tijden gelden strengere normen. Na 23 uur zijn oproepen niet toegestaan.

Het geluidsniveau wordt gemeten op de gevel van het dichtstbijzijnde geluidsgevoelige gebouw. De regels bieden de gemeente een handvat om op te treden als het geluidsniveau hoger is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel