OM: celstraffen tot 2,5 jaar geëist voor afpersing

ALMERE • Vr 3 juli 2020 | 18:43 • Vrijdag 3 juli 2020 | 18:43

De officier van justitie heeft celstraffen oplopend tot 2,5 jaar geëist tegen drie Almeerders. Zij worden verdacht van afpersing en vrijheidsberoving van een plaatsgenoot op 19 en 20 november vorig jaar.

De drie mannen van 27, 28 en 34 jaar zouden in een woning aan de Gezellenhof een bewoner hebben gedwongen zijn pinpas en pincode af te staan. Hij moest geld overmaken naar de rekening van een van de mannen. Het slachtoffer zou in totaal van een paar duizend euro zijn beroofd.

Het slachtoffer kwam de mannen die dag tegen op straat, waarna hij met hen mee ging naar de woning aan de Gezellenhof, waarschijnlijk om daar drugs te gebruiken. Rond middernacht sloeg de sfeer volgens het slachtoffer om. Een van de mannen zou toen een pistool hebben getrokken en het slachtoffer hebben gedwongen zijn bankgegevens te geven.

Verdachten wijzen elkaar aan
Tijdens de inhoudelijke behandeling vrijdag bij de rechtbank Lelystad wezen de drie verdachten naar elkaar. Volgens de 28-jarige en 34-jarige Almeerders zou de 27-jarige Almeerder de boosdoener en agressor zijn geweest. Hij trok opeens vanuit het niets het wapen en dwong het slachtoffer tot het overmaken van het geld. De andere twee verdachten zouden dit niet hebben gewild.

De officier van justitie vond dit flauwekul, omdat beide mannen meeprofiteerden van het buitgemaakte geld. Wel vond de openbaar aanklager dat de 27-jarige Almeerder meer straf verdiende, omdat hij het vuurwapen bij zich had en op het slachtoffer richtte. Hij hoorde 2,5 jaar tegen zich eisen.

Tegen de andere twee Almeerders eiste de officier van justitie 20 maanden celstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil zij dat het slachtoffer zijn schade vergoed krijgt voor een bedrag van 1800 euro.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel