Vijf maanden jeugddetentie voor gewelddadige overval

ALMERE • Di 7 juli 2020 | 20:16 • Dinsdag 7 juli 2020 | 20:16

Een 18-jarige Almeerder is dinsdag veroordeeld tot vijf maanden jeugddetentie voor een gewelddadige overval in de Metropolegarage. Daarnaast moet hij in zijn proeftijd een psychische behandeling volgen.

De jongen probeerde op 3 juni vorig jaar iemand met geweld te beroven in de garage. Hij gebruikte daarbij tasers, een boksbeugel en een mes. Hij had een sjaal om zijn gezicht gebonden om onherkenbaar te blijven. Ook vindt de rechtbank dat de man schuldig is aan het stelen van twee laptops bij de BCC, op 12 juli vorig jaar. De man was op het moment van de incidenten nog 17 jaar oud.

Moeder mishandeld
Op Valentijnsdag 2019 heeft hij ook nog zijn moeder mishandeld. Zij kreeg meerdere stompen in haar gezicht. Volgens deskundigen lijdt de jongen aan een psychotische stoornis en gebruikt hij veel wiet. Dat in combinatie met een verstoorde ouder/kind-relatie zorgde er volgens de psycholoog voor dat hij zijn moeder aanvloog. Voor dat incident acht de rechtbank de Almeerder dan ook volledig ontoerekeningsvatbaar. De man is daarvoor niet vervolgd.

Proeftijd om herhaling te voorkomen
Voor de gewelddadige beroving en de diefstal bij BCC heeft de man dus wel straf gekregen. Van de vijf maanden zijn twee weken voorwaardelijk. Daaraan zit een proeftijd van twee jaar gekoppeld. Zo hoopt de rechtbank dat de man niet in herhaling valt. Ook de behandeling die hij in die tijd moet ondergaan, moet daarbij helpen.

De officier van justitie had zeven maanden jeugdcel geëist, waarvan 73 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en de nodige behandeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel