Drone dropt insecten om ongedierte te bestrijden

ENS • Ma 13 juli 2020 | 22:45 • Maandag 13 juli 2020 | 22:45

Een drone helpt bij Ens in de strijd tegen ongedierte. Het toestel wordt ingezet om zo'n 3 miljoen roofmijten uit te strooien over een veld met uien. Die moeten insecten opeten die schadelijk zijn voor het gewas.

"We zijn hier bezig om met natuurlijke vijanden de zogeheten trips te bestrijden", legt Tjalling Nutma van het Emmeloordse bedrijf Profytodsd uit. "Trips zijn heel kleine insecten die in het gewas van de uien zitten en het blad opeten waardoor er opbrengstschade ontstaat."

Samen met het bedrijf Koppert Biological Systems heeft Profytodsd dit proces ontwikkeld, met als doel een alternatief te bieden voor chemische bestrijdingsmiddelen. "Die roofmijten eten de trips op en daardoor kan het gewas beter groeien. Als de roofmijten alle trips hebben opgeruimd, gaan ze vervolgens zelf dood." Het voordeel van werken met een drone is dat de gewassen niet beschadigd raken door bijvoorbeeld de wielen van een tractor.

Over vijf jaar moet het hele proces uitontwikkeld zijn zodat het op de markt gebracht kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel