Vernieuwde Esplanade 'groen visitekaartje van Almere'

ALMERE • Za 18 juli 2020 | 15:43 • Zaterdag 18 juli 2020 | 15:43

De vernieuwde Esplanade in Almere is bijna klaar. In oktober vorig jaar begon de verbouwing van het plein, de aannemer rondt volgens schema eind augustus de werkzaamheden af. De grote grijze vlakte aan het Weerwater is dan veranderd in een groen stadsplein met gras, bomen en een watertrap.

Een uitdaging bij het ontwerpen van de nieuwe Esplanade was de eis dat grote publieksevenementen ook in de toekomst mogelijk moeten blijven. Duizenden toeschouwers komen naar de de jaarlijkse Challenge Almere-Amsterdam en een nog grotere massa staat tijdens het Bevrijdingsfestival naar de optredens te kijken. Zij staan straks gedeeltelijk op speciaal gras, dat op een zorgvuldig opgebouwde ondergrond ligt.

Speciaal gras
"Dat gras is op grote evenement-terreinen op andere plekken in het land al uitgeprobeerd", weet Erwin de Bok van de gemeente Almere. Hij is als coördinator betrokken bij de werkzaamheden op de Esplanade. Het gras wordt volgende week gelegd en eronder ligt een heel pakket van waterdoorlatend steen. "Straks kunnen er tentjes op staan en vrachtwagens overheen rijden. Er zit ook een bewateringssysteem in de grond verwerkt, dus na een publieksevenement zal het gras binnen een paar dagen weer groen en fris moeten zijn."

Ondergronds
Het werk onder de grond was het meest tijdrovende van de werkzaamheden. "Mensen dachten de eerste maanden dat er niets gebeurde, maar wij waren druk bezig", aldus De Bok. "Drainage en riolering, leidingsystemen voor de evenementen: dat zie je nu allemaal niet meer. Maar dat moest allemaal eerst klaar zijn, voordat we met de zichtbare afwerking van het plein konden beginnen."

Kabbelend water
Het asfalt tussen het groen is net gestort. Nu is het nog zwart, maar over een paar weken wordt het afgewerkt met een witte steenslag. Ook de witte banken die als natuurlijke tribune gaan functioneren krijgen dan witte LED-verlichting aan de onderkant. Meest in het oog springend 'pleinmeubel' is de watertrap, die van de kant van het stadscentrum richting schouwburg kabbelt. "Het water wordt uit het Weerwater naar boven gepompt", wijst De Bok. "En dan stroomt het in een vloeiende lijn naar beneden. Kinderen kunnen in het hele kleine laagje water spelen. Het wordt echt de eyecatcher van de Esplanade."

Opening in september
De werkzaamheden verlopen volgens schema. "Eind augustus wordt het opgeleverd", zegt wethouder Maaike Veeningen. "Dan is de Esplanade één van de groene visitekaartjes van Almere." Een officiële opening is gepland voor eind september, afhankelijk van de corona-maatregelen die dan gelden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel