Slecht jaar voor de distelvlinder

FLEVOLAND • Ma 20 juli 2020 | 18:41 • Maandag 20 juli 2020 | 18:41

Welke vlinder wordt komend weekend het meest geteld in het Kuinderbos? Niet de distelvlinder, verwacht boswachter Harco Bergman. "De winden waren ongunstig, dus het was moeilijk voor hem om uit Afrika te komen."

Dit weekend is de traditionele vlindertelling. Op verschillende plekken in het land gaan natuurliefhebbers op pad. Gewapend met pen en papier gaan ze vlindertjes turven. Al jaren is de atalanta de meest getelde vlinder in Nederland. Of dat dit jaar ook zo is? Bergman: "Dit jaar denk ik dat het bruine zandoogje het goed zal doen. Het gras wordt hier kort gehouden door paarden en schapen en het bruine zandoogje houdt van heel kort gras."

De boswachter van Staatsbosbeheer doet er van alles aan om vlinders gunstig te stemmen. Zo wordt er rekening gehouden met maaien en worden de bosranden zo beplant dat vlinders het er naar hun zin hebben. Dat werpt zijn vruchten af. Tijdens de vlindertelling in 2019 werden met ongeveer 90 vrijwilligers 2344 vlinders van 23 verschillende soorten geteld.

En hoe zit dat dan met de distelvlinder? "Die komt uit Afrika en trekt naar het noorden. Eerst vliegt hij naar Frankrijk, legt daar eitjes en zodra de bloemen op zijn, vliegt de volgende generatie naar Nederland. Helaas waren de weersomstandigheden dit jaar ongunstig en zien we hem bijna niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel