Aandelen oogsten in Oosterwold
Een aandeel nemen in een moestuin en het 'dividend' vervolgens als de gekweekte groente laten uitkeren. Dat is de constructie die wordt gebruikt bij Tuin Moes in het Almeerse Oosterwold. Tuin Moes is de zelfoogsttuin van Akke Faling en Floris Moolenbeek, waar 26 aandeelhouders wekelijks hun eigen groente oogsten. Community Supported Agriculture heet dat: gezamenlijk de productiekosten van een boer voorfinancieren, in ruil voor een deel van de oogst.
Aan het eind van een kronkelende weg zijn de sierlijke stalen letters van TUINMOES niet te missen. Op het terrein van bijna een hectare groot liggen een vijver, een kleine schapenweide en de moestuin waar het allemaal om draait. "Het was ontzettend spannend", bekent Moolenbeek. "We wisten gewoon niet of mensen hierop zaten te wachten".
Stip zetten
Het was al jaren een droom van Faling en Moolenbeek: een huis bouwen op een groot stuk eigen grond. Ze zochten in Groningen en Friesland, maar vielen uiteindelijk voor Oosterwold. Bijna vijf jaar geleden 'zetten ze hun stip', zoals dat op zijn Oosterwolds heet. "Op een lege kaart konden we aangeven waar we wilden wonen. En toen begon het", vertelt Moolenbeek.
Binnen twee dagen waren de groente-aandelen voor dit jaar vergeven. "En we hebben zelfs een wachtrij van 20 mensen", glundert Faling. Onder leiding van hun oudste zoon, Wolf, komen drie kinderen aanlopen. Bij de wortels verdwijnen de vingers in de grond. "En dit vinden we misschien wel een van de leukste dingen. Kinderen weten na één keer uitleggen precies hoe het moet".
"Zelf een huis bouwen heeft iets elementairs"
Het traject waar nieuwe Oosterwolders doorheen moeten, vereist geduld. Archeologisch onderzoek, een vergunningstraject, samen met de buren een weg aanleggen, Moolenbeek kijkt er lachend op terug. "We moesten het allemaal zelf doen. En daarna kwam ook nog ons eigen huis." Maar het traject ontmoedigde hen niet: "Zelf een huis bouwen heeft iets heel tofs, iets elementairs".
Schapenverhuur
"Het is veel werk, maar ik heb nooit gedacht 'waar ben ik aan begonnen' hoor." De droom van Faling is om nog wat te groeien. "We kunnen in ieder geval verdubbelen in het aantal aandeelhouders".
En dan is er nog de schapenweide. De twintig schapen die de familie heeft, verhuren ze als grasmaaiers. "Ja, al met al komen we dan wel rond".
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bekende TV-makelaar Alex van Keulen start nieuw leven aan Spaanse kust
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bekende makelaar Alex van Keulen uit Almere emigreert naar de Spaanse kuststrook Costa Brava. Hij is bekend van tv-programma's als Uitstel van Executie en Kopen zonder Kijken. Van Keulen heeft zin...
-
Verkeersbord in Almere gebruikt voor reclame Postcode Loterij: ‘Zeer onwenselijk’
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariMobiele verkeersborden in Almere worden ingezet voor reclame. Aan het begin van de Veluwedreef maakt een verkeersbord reclame voor de Postcode Loterij. Het CDA Almere heeft hier bezwaar tegen en stelt...
-
Boa's Noordoostpolder krijgen bodycams, maar geen wapenstok
NOORDOOSTPOLDER • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bevoegdheden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Noordoostpolder kunnen nog wel verder worden uitgebreid, maar op dit moment ziet de gemeente daar zelf geen aanleiding voor. Ze krijgen...