Aandelen oogsten in Oosterwold

ALMERE • Ma 27 juli 2020 | 7:28 • Maandag 27 juli 2020 | 7:28

Een aandeel nemen in een moestuin en het 'dividend' vervolgens als de gekweekte groente laten uitkeren. Dat is de constructie die wordt gebruikt bij Tuin Moes in het Almeerse Oosterwold. Tuin Moes is de zelfoogsttuin van Akke Faling en Floris Moolenbeek, waar 26 aandeelhouders wekelijks hun eigen groente oogsten. Community Supported Agriculture heet dat: gezamenlijk de productiekosten van een boer voorfinancieren, in ruil voor een deel van de oogst.

Aan het eind van een kronkelende weg zijn de sierlijke stalen letters van TUINMOES niet te missen. Op het terrein van bijna een hectare groot liggen een vijver, een kleine schapenweide en de moestuin waar het allemaal om draait. "Het was ontzettend spannend", bekent Moolenbeek. "We wisten gewoon niet of mensen hierop zaten te wachten".

Stip zetten
Het was al jaren een droom van Faling en Moolenbeek: een huis bouwen op een groot stuk eigen grond. Ze zochten in Groningen en Friesland, maar vielen uiteindelijk voor Oosterwold. Bijna vijf jaar geleden 'zetten ze hun stip', zoals dat op zijn Oosterwolds heet. "Op een lege kaart konden we aangeven waar we wilden wonen. En toen begon het", vertelt Moolenbeek.

Binnen twee dagen waren de groente-aandelen voor dit jaar vergeven. "En we hebben zelfs een wachtrij van 20 mensen", glundert Faling. Onder leiding van hun oudste zoon, Wolf, komen drie kinderen aanlopen. Bij de wortels verdwijnen de vingers in de grond. "En dit vinden we misschien wel een van de leukste dingen. Kinderen weten na één keer uitleggen precies hoe het moet".

"Zelf een huis bouwen heeft iets elementairs"

— Floris Moolenbeek, Tuin Moes

Het traject waar nieuwe Oosterwolders doorheen moeten, vereist geduld. Archeologisch onderzoek, een vergunningstraject, samen met de buren een weg aanleggen, Moolenbeek kijkt er lachend op terug. "We moesten het allemaal zelf doen. En daarna kwam ook nog ons eigen huis." Maar het traject ontmoedigde hen niet: "Zelf een huis bouwen heeft iets heel tofs, iets elementairs".

Schapenverhuur
"Het is veel werk, maar ik heb nooit gedacht 'waar ben ik aan begonnen' hoor." De droom van Faling is om nog wat te groeien. "We kunnen in ieder geval verdubbelen in het aantal aandeelhouders".
En dan is er nog de schapenweide. De twintig schapen die de familie heeft, verhuren ze als grasmaaiers. "Ja, al met al komen we dan wel rond".

Met twee linkerhanden kom je in Oosterwold niet ver. In de wijk in Almere waar je zelf je huis mag bouwen en de weg naar je voordeur nog ontbreekt, is handigheid allesbehalve een luxe. Het is doe-het-zelven op hoog niveau. Bewoners moeten bovendien hun kaveloppervlak voor 50 procent gebruiken voor voedselproductie. Een week lang bezoeken we spiksplinternieuwe bedrijfjes tussen deze creatieve bouwputten en ontpoppende moestuinen. Wie zijn de ondernemers die zich in deze vrijhaven vestigen?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel