Vernielingen in Vlindertuin groot verdriet voor nabestaanden

ALMERE • Zo 26 juli 2020 | 20:51 • Zondag 26 juli 2020 | 20:51

De Vlindertuin in het Polderpark in Almere Buiten wordt geregeld door vandalen bezocht. Planten worden uit de grond getrokken en monumenten vernield. In de Vlindertuin worden kinderen herdacht die vóór de 24e week van de zwangerschap levenloos zijn geboren. Die kindjes worden vlinderkindjes genoemd.

Els van Boxtel is initiatiefneemster van de Vlindertuin. Vijf jaar geleden begon ze de tuin. In die jaren heeft ze veel moois bereikt, maar de vernielingen werpen er continu een schaduw over. Iedere keer schrikt ze weer als er iets is vernield of meegenomen. "Als er een plantje weg is, dan is er een stukje gevoel voor de nabestaanden weg." Naast de plantjes is ook de gezamenlijk aangelegde vijver vernield en is het toegangsbord bekrast. Inmiddels is dit weer gerepareerd.

Een van deze tuintjes wordt onderhouden door Monique van der Horst. Haar overleden zus had ook een vlinderkindje. Het monument dat zij hier neer hebben gezet is al meerdere keren vernield. "Het is soms best wel frustrerend." In het tuintje staat een vogelhuisje op een paal. Die is al meerdere keren omgetrapt. Toch knapt ze de tuin iedere keer weer op. "Diegene die dit stuk maken, moeten niet de overhand krijgen."

Geen hek plaatsen
Het park is vrij toegankelijk. Er staat geen hek omheen. Ondanks de vernielingen wil de initiatiefneemster ook dat dat zo blijft. "Laten we het juist openhouden." Van Boxtel wil dat veel mensen langskomen om het verhaal achter de Vlindertuin te vertellen. Ook Van der Horst wil dat het park toegankelijk blijft voor iedereen. "Je mag hier best komen, zitten en chillen, maar laat het verder met rust."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel