VVD'er stal niet alleen uit partijkas

FLEVOLAND • Wo 29 juli 2020 | 12:10 • Woensdag 29 juli 2020 | 12:10

De oud-penningmeester van de VVD-Statenfractie, Huib van V., heeft niet alleen bij de politieke partij geld weggesluisd, maar deed dat ook nog ergens anders. Dat werd woensdag duidelijk bij de rechtbank in Lelystad.

Van V. was eveneens penningmeester bij een stichting die als doel heeft het klassieke stoomschip 'Vereeniging' weer in de vaart te brengen. Een kleine 38.000 euro sluisde de oud-VVD'er volgens het OM van deze stichting weg naar zijn eigen rekening. Bij de VVD ging het om een bedrag van ruim 118.000 euro. Af en toe werd er weer geld teruggeboekt, maar dat was bij VVD slechts 14.000 euro.

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf geëist
Het Openbaar Ministerie heeft 180 uur werkstraf tegen Van V. geëist, in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Dat houdt in dat Van V. alleen de cel in moet als hij binnen een periode van twee jaar opnieuw de fout ingaat. Verder wil het OM dat de geldbedragen die zijn verduisterd worden terugbetaald. Van V. zegt dat te willen proberen.

Zieke partner
Van V. gaf tijdens de rechtszaak meteen toe schuldig te zijn aan het wegsluizen van het geld. "Het is stom wat ik gedaan heb, ik heb er enorm veel spijt van", zo vertelde hij.

Van V, die woont in Swifterbant, gaf aan dat hij in de financiële problemen kwam toen zijn vrouw in 2007 ernstig ziek werd. In 2014 overleed ze. De laatste jaren van haar leven was hij haar mantelzorger, wat ertoe leidde dat hij minder werk kon verrichten en er financiële problemen ontstonden. Zo ging er bijvoorbeeld veel geld naar een alternatieve behandelmethode voor zijn vrouw, uitgevoerd in Schotland.

'Afleiding, maar ook verleiding'
Het penningmeesterschap bij de VVD en stoomboot-stichting gaf afleiding, "maar ook verleiding", zo vertelde Van V. "Dat daar straf bij hoort snap ik."

Zijn advocaat gaf aan dat Van V. het geld niet gebruikte voor allerlei materiële zaken zoals het kopen van een dure auto, maar dat het echt het gevolg was van de situatie waarin hij terecht kwam toen zijn vrouw ziek werd.

Van V. was tussen 2011 en 2016 Statenlid namens de VVD. Nadat de fraude aan het licht kwam heeft de partij hem geroyeerd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Van V. is overigens in 2017 al eens veroordeeld tot een werkstraf voor verduistering van een groot deel van de erfenis van zijn tante.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel