'Uniek Leven' in Oosterwold, maar de weg er naartoe was hobbelig

ALMERE • Wo 29 juli 2020 | 21:46 • Woensdag 29 juli 2020 | 21:46

Na een aanloopfase van zes jaar opende Boerderij Uniek Leven in Almere begin juli haar deuren. De boerderij annex theehuis bevindt zich in de doe-het-zelf wijk Oosterwold en staat op één van de eerste kavels van het gebied. Eigenaren Wim en Annie van Leeuwen werkten zes jaar lang aan het project dat vele vormen heeft gekend, maar nu misschien wel het best te beschrijven is als 'gewoon een unieke plek voor iedereen om van te genieten', aldus Wim van Leeuwen.

Zes jaar geleden kwamen Wim en Annie naar Oosterwold met een droom: wonen en werken in de natuur. Beiden zijn zoals Wim het noemt 'bijna aan het eind van hun werkend bestaan'. Richting pensioenleeftijd dus. Maar dat betekent voor het tweetal zeker niet pensioneren in de luie stoel. Integendeel. Het project waar ze zo lang geleden aan begonnen, is een persoonlijk meesterwerk geworden.

Uniek
Boerderij Uniek Leven moest beloven wat de naam zegt. In het grote houten huis aan het Kathedralenbos wonen Wim en Annie onder één dak met hun twee dochters en hun gezinnen. "Het zijn drie woningen en een theehuis, en we hebben het helemaal zelfgebouwd", vertelt Wim trots. Terwijl hij bij de kruidentuin staat wijst hij naar de omgeving. "Wonen en werken naast elkaar, met je familie, in de natuur en vlak bij de stad: dat is toch uniek leven?"

De weg naar dat unieke leven was hobbelig. Annie, die het theehuis runt, bekent eerlijk: "Als ik van tevoren had geweten wat er allemaal bij kwam kijken was ik er nooit aan begonnen". Archeologisch onderzoek, een weg aanleggen, het huis bouwen en dat allemaal wonend in een stacaravan zonder stroom of verwarming. Het viel soms niet mee. "Maar nu het af is ben ik zo blij dat we dit hebben gedaan".

"Ik kon er niet van slapen"

— Annie van Leeuwen, Boerderij Uniek Leven

Verdwenen heipalen
Als Wim eenmaal begint te vertellen is zijn enthousiasme niet meer te stoppen. "Had ik al verteld over de verdwenen heipalen? Op de dag van levering waren ze spoorloos". Wim neemt je graag mee langs alle projecten op het terrein: het helofytenfilter voor rioolwater, de brocante van eigen huisraad ("we woonden hiervoor wat groter"), een mini-bieb, een dierenweide, boomgaard, kruidentuin en de stacaravan "van waaruit we dit allemaal gedaan hebben".

Zes jaar lang duurde de aanleg, waarvan de opening van het theehuis de laatste stap was. "De nacht ervoor kon ik er niet van slapen", bekent Annie. Na zo'n lange aanloop was het heel spannend of alles zou lukken. "Hebben we wel genoeg in huis, kunnen we dit wel aan?", het spookte allemaal door hun hoofden. Maar nu het gelukt is, zijn hun blijdschap en enthousiasme niet te stuiten. "We beginnen langzaamaan te beseffen wat we allemaal gedaan hebben".

Groeien zoals Oosterwold
Niet alleen enthousiaste verhalen, maar ook hun unieke leven willen Wim en Annie delen. "Iedereen is welkom", stelt Wim trots. "Het is een open plek. We willen dat mensen zich hier thuis kunnen voelen". Opschalen is voor het duo daarom ook absoluut geen doel. "Geleidelijkheid is belangrijk. Het moet organisch gaan. Als het groeit, dan groeit het, net als Oosterwold". En voorlopig denkt het stel vooral te gaan genieten van alles wat ze hebben gemaakt.

Met twee linkerhanden kom je in Oosterwold niet ver. In de wijk in Almere waar je zelf je huis mag bouwen en de weg naar je voordeur nog ontbreekt, is handigheid alles behalve een luxe. Het is doe-het-zelven op hoog niveau. Bewoners moeten bovendien hun kaveloppervlak voor 50 procent gebruiken voor voedselproductie. Een week lang bezoeken we spiksplinternieuwe bedrijfjes tussen deze creatieve bouwputten en ontpoppende moestuinen. Wie zijn de ondernemers die zich in deze vrijhaven vestigen?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel