Raadslid biedt illegaal onderdak aan arbeidsmigranten

DRONTEN • Do 30 juli 2020 | 8:16 • Donderdag 30 juli 2020 | 8:16

CDA-raadslid Brenda Berghorst uit Dronten biedt illegaal onderdak aan arbeidsmigranten, terwijl ze daar zelf vanuit de gemeenteraad pas regels voor heeft vastgesteld. Bij het vaststellen daarvan riep het CDA het college van B en W op om de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Dronten snel te verbeteren. Maar zelf heeft Berghorst zes van haar werknemers ondergebracht in gestalde caravans in een schuur.

Berghorst woont op een grote melkveehouderij aan de Oudebosweg bij Dronten, maar vorig jaar kocht de familie er een vrijgekomen boerderij aan de Olsterweg bij. In het woonhuis zitten studenten, en in de schuur arbeidsmigranten. De buitenlandse werknemers zijn in dienst bij FlevoFlex. Dat is het uitzendbureau dat Berghorst sinds maart van dit jaar runt.

Brandveiligheid punt van zorg
Berghorst wil niet voor camera reageren op de situatie. Wel laat ze telefonisch weten dat FlevoFlex door de coronaregels en de verplichte onderlinge afstand, kampt met te weinig woonruimte voor arbeidsmigranten. Daarom zijn er zes ondergebracht in caravans die in haar schuur staan aan de Olsterweg. Berghorst heeft daar geen vergunning voor. Ze zegt dat ze die ook niet aangevraagd bij de gemeente, omdat die procedure volgens haar te lang duurt. Bij de caravans zijn brandblussers neergezet, maar Berghorst geeft toe dat brandveiligheid wel een punt van zorg is.

Ook begrijpt ze dat de illegale huisvesting op gespannen voet staat met haar werk als raadslid en met de aandacht die het CDA vraagt voor verbetering van de leefomstandigheden. Volgens het raadslid had ze door de uitbraak van corona echter geen keus. "Het werk moet worden gedaan en de werknemers moeten ergens wonen", zo redeneert ze.

Er komen snel controles
Bij de gemeente Dronten is inmiddels een klacht over de situatie aan de Olsterweg binnengekomen. Een woordvoerder laat weten dat er zo snel mogelijk controles komen. Dat gebeurt zowel aan de Olsterweg als bij het woonadres van Berghorst, waar ook arbeidsmigranten verblijven. Als de gemeente een situatie aantreft die niet gelegaliseerd kan worden, dan moet de familie actie ondernemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel