'Gelderse edelherten nieuwe attractie in Flevoland'
De Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen kan dankzij Gelderse edelherten best eens een grote toeristische attractie worden. Dat zegt Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer. In het natuurgebied is een zevental edelherten gesignaleerd, dat hoogstwaarschijnlijk vanuit de Veluwe, via de randmeren naar onze provincie is gezwommen. Ook in het Harderbroek bij Zeewolde zijn de dieren gezien.
Edelherten kwamen in Nederland tot voor kort alleen voor in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe. Volgens Griekspoor lopen de dieren in ieder geval sinds april rond bij Biddinghuizen. Ze zijn toen vastgelegd met een camera. Hij heeft ze nog niet in levenden lijve gezien, maar hun sporen zijn in het gebied terug te vinden. Griekspoor verwacht dat er nog meer edelherten deze kant op zullen zwemmen. "En als deze plek goed bevalt, en daar lijkt het op, dan worden er ook jongen geboren."
'Kans op aanzienlijke schade'
Niet iedereen is blij met de komst van de grote dieren. Akkerbouwer Peter van Damme maakt zich bijvoorbeeld zorgen over zijn gewassen. "Als ze allemaal vrij mogen rondlopen en ze gaan een beetje over de kavels heen, dan is de schade aanzienlijk." Hij zegt dat hij niet zit te wachten op de rompslomp van een schadevergoeding voor vertrapte en kaalgevreten gewassen. Volgens hem is in het verleden gebleken dat schadevergoedingen te krap zijn voor de boeren. Liever ziet hij een hek om de edelherten in de natuurgebieden.
'Provincie moet met beleid komen'
Landbouworganisatie LTO Noord heeft eerder bij de provincie gepleit voor beleid voor de nieuwe loslopende edelherten. Op dit moment bestaat dat beleid alleen nog voor in het wild levende dieren in de Oostvaardersplassen. De provincie wacht eerst nog juridisch advies af, maar volgens Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer moet dat beleid er wel snel komen, anders voorziet hij grote problemen. Hij wijst daarbij onder meer op de verschillende belangen van land- en bosbouw, en de verkeersveiligheid. Dat zijn volgens hem de belangrijkste elementen die bepalen hoe je met edelherten omgaat. "Je kan met elkaar afspreken dat ze hier niet mogen komen. Je kunt ook met elkaar afspreken dat je gaat voor een kleine, hanteerbare populatie. En dan moet je ze met afschot in de hand houden."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Projecten op Urk kampen met forse kostenoverschrijding van in totaal 1,7 miljoen euro
URK • Vr 4 oktober • Vrijdag 04 oktoberDe gemeenteraad van Urk is akkoord gegaan met bijna 1,7 miljoen euro aan meerkosten voor verschillende projecten in het dorp. Tijdens de jaarlijkse Tussenrapportage bleek dat meerdere grote projecten...
-
'Heks' Brianne: ook op dierendag mag dit asielkonijn met niemand mee naar huis
ALMERE • Vr 4 oktober • Vrijdag 04 oktoberHet is dierendag. En dat betekent vandaag nét even iets meer aandacht voor je hond, kat, cavia of konijn. 4 oktober is ook die dag waarop de asielen zich graag in de kijker spelen. Want die hebben all...
-
Boutjes, moertjes en schroefjes krijgen tweede leven in bouwkringloop
LELYSTAD • Vr 4 oktober • Vrijdag 04 oktoberDe kringloopwinkel is vooral bekend van tweedehands spulletjes als oude lp's en goedkope kleren. Maar in Lelystad kun je er vanaf morgen ook terecht voor vloeren, tegels en gereedschap. Alles voor het...