Harm Post wil meer maritieme bedrijvigheid op Urk

URK • Za 8 augustus 2020 | 8:05 • Zaterdag 8 augustus 2020 | 8:05

Het aantal bedrijven in de maritieme sector op Urk moet van de huidige vijftien, verdubbeld worden naar dertig. En deze bedrijven moeten zichzelf meer voor het voetlicht brengen, bijvoorbeeld door zichzelf op internationale beurzen te presenteren. Dat zegt Groninger Harm Post, die 1 juni is aangesteld als boegbeeld van de maritieme sector in tv-programma Het Gesprek, dat dit weekend wordt uitgezonden. Hij moet er onder meer voor zorgen dat er meer bedrijven naar de haven van Urk komen.

Post wil minstens twee projecten opzetten waarbij Urker bedrijven op een nieuwe manier gaan samenwerken. De komende twee jaar is er 2,5 miljoen euro beschikbaar voor dergelijke projecten.

Lijstje is geheim
Post was 17 jaar lang directeur van Groningen Seaports. In die functie haalde hij grote bedrijven als Siemens, Nuon en Google binnen. Post wil niet zeggen welke bedrijven hij voor Urk op zijn lijstje heeft staan. Hij geeft wel aan dat hij de bedrijven die al op Urk zitten, meer bekendheid wil geven. "Er zijn vijftien vooraanstaande maritieme bedrijven actief op Urk. Dat is niet bekend. Dat moet anders."

Groningers en Urkers
Als Groninger herkent Post veel in de Urkers. "Groningers en Urkers lijken op elkaar. Doen wat je zegt en eerlijk zeggen wat je vindt. Er zitten hier goede, hardwerkende ondernemers. Daar ga ik nu eerst veel gesprekken mee voeren.''

Post heeft er het volste vertrouwen in dat de buitendijkse haven bij Urk er gaat komen. De Raad van State zette eerder een streep door de plannen. Volgens de rechter rammelde de ecologische onderbouwing van de haven. De provincie werkt nu aan een nieuw plan. Post: "De gemeente en de provincie moeten flink aan de bak, maar dat gaat lukken. Dat moet ook wel, want het bestaande industrieterrein op Urk is nagenoeg vol."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel