Hengelaars vissen op Surinaamse kwie kwie

LELYSTAD • Za 8 augustus 2020 | 17:33 • Zaterdag 8 augustus 2020 | 17:33

In Lelystad kunnen sinds zaterdag bijzondere vissen worden gevangen in een zogeheten swamp-sloot. Bij Tom's Creek kunnen hobby-vissers tegen betaling vissen op de Surinaamse kwie kwie vis.

De tropische vis is een gepantserde meerval die volgens initiatiefnemer Tom Bremer populair is onder Surinamers. "Het merendeel van de Surinamers houdt van deze vis, het is een delicatesse", zegt één van de vissers. Hij vindt het hengelen naar kwie kwie in de polderkreek geweldig. "Het is nu Surinaams weer, 37 graden, dat is toch heerlijk?"

Tom Bremer heeft, voordat hij zijn idee ging uitvoeren in Suriname, de kunst afgekeken. Daarna heeft hij in Lelystad een moeras-sloot nagebouwd. De kwie kwie worden vlak voor aankomst van de vissers in de ondiepe sloot losgelaten, waarna de dieren vrij makkelijk met bamboe-hengels gevangen kunnen worden.

De exotische vissen komen van een Europese kweker. Naast de kwie kwie, kan er ook gevist worden op de tilapia en de Surinaamse catfish. De vissen worden na de vangst niet in de sloot terug gegooid, ze gaan mee naar huis om opgegeten te worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel