Faillissement Hette Bouw vergroot onzekerheid huiseigenaren Oosterwold

FLEVOLAND • Wo 12 augustus 2020 | 21:47 • Woensdag 12 augustus 2020 | 21:47

Grote onzekerheid en onrust bij bewoners en toekomstige bewoners van drie nieuwbouwprojecten in het Almeerse Oosterwold, nu een aantal bv's onder het moederbedrijf van bouwer Hette failliet is verklaard. Hoewel de bouwer 'Almere Hettebouw B.V.' niet zelf ter ziele is gegaan, is zij voor mensen en middelen wel afhankelijk van de andere bedrijven binnen het moederbedrijf.

Het faillissement van de verschillende bv's volgt op een reeks van problemen die de bewoners al met Hettebouw hadden. Het bouwbedrijf uit Marknesse is verantwoordelijk voor zo'n 100 woningen van projecten Tulp 1 en 2, en Flamingopoort in Oosterwold. Er zijn half afgebouwde huizen, huizen die niet goed gebouwd zijn en er zijn woningen waarvan er na twee jaar alleen nog maar een fundering ligt.


Rechter: 'Reeks van fouten'
Er zijn al lange tijd problemen met de aannemer. Er liep een procedure bij de 'Raad van Arbitrage voor de Bouw'. Die oordeelde onlangs dat een aantal woningen niet volgens de bouwtekening is gebouwd. Het vonnis in hoger beroep geeft aan dat Hettebouw de huizen te laag heeft gemaakt en ze moeten daarom 35 centimeter worden verhoogd. Ook moet de dak- en gevelisolatie zodanig worden hersteld dat deze voldoet aan de eisen.

De definitieve uitspraak van de Raad van Arbitrage werd kracht bijgezet met een dwangsom van 250 euro per dag tot een maximum van 25.000 euro. Maar nu het moederbedrijf van Hettebouw failliet is, worden de problemen in plaats van opgelost waarschijnlijk alleen maar groter.

Lange periode van onzekerheid
Veel bewoners zitten al twee jaar te wachten op duidelijkheid over hoe en wanneer hun huizen worden afgebouwd. Ondertussen hebben ze te maken met dubbele woonlasten óf bivakkeren ze al die tijd in een stacaravan. Nu is voor hen de grote vraag: valt ook Almere Hettebouw B.V. om?

Mocht dat gebeuren, dan vallen de projecten van deze bewoners onder de garantie van Woningborg. Die heeft eerder aangegeven dat de woningen bij een faillissement zullen worden afgebouwd. Ook gebreken worden hersteld, maar dat is opnieuw een lange weg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel