Onder water zetten van akkers populair in strijd tegen aaltjes

FLEVOLAND • Do 13 augustus 2020 | 22:47 • Donderdag 13 augustus 2020 | 22:47

Het onder water zetten van een akker om aaltjes te bestrijden, wint aan populariteit in Flevoland. Zo'n twee jaar geleden gebruikten nog maar enkele boeren deze methode. Inmiddels zijn het er tientallen. Dat zegt Erwin Boogaard van Agrifirm, een bedrijf dat boeren hierin begeleidt.

Door akkers zogenoemd te inunderen wordt de grond zuurstofarm en sterven de aaltjes. Dat is nodig omdat sommige wormpjes schadelijk zijn voor gewassen, zoals aardappels en uien. Wanneer een akker besmet is geraakt, levert dat een boer duizenden euro’s schade op.

"Het is een hele ingreep. Je moet schotten om het perceel zetten, je moet het land helemaal onder water zetten en het ziet er ook ingrijpend uit", stelt Boogaard. "Boeren willen het eerst een keertje meemaken."

Reset van de bodem
De akkers staan gemiddeld zo’n drie maanden onder water. Daarna duurt het vaak weer weken of maanden voordat het land weer gebruikt kan worden. Boogaard: "Het is een reset van de bodem. Daarna moet je er wel voor zorgen dat de grond weer vruchtbaar wordt."

Twee jaar geleden besteedde Omroep Flevoland ook al aandacht aan de opvallende bestrijdingswijze. Toen vertelde Leendert Molendijk van de Wageningen University & Research dat het bestrijden van de aaltjes nog een groot taboe was onder de Flevolandse boeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel