Vissterfte door hitte neemt snel toe

FLEVOLAND • Zo 16 augustus 2020 | 16:48 • Zondag 16 augustus 2020 | 16:48

Op steeds meer plekken in de provincie wordt melding gemaakt van dode vissen. Volgens het Waterschap Zuiderzeeland komen de meeste meldingen uit Almere en Lelystad, maar de verwachting is dat de komende dagen ook op andere plekken in Flevoland dode vissen zullen worden aangetroffen.

Een gespecialiseerd bedrijf is zondag in opdracht van het waterschap bezig met het ruimen van de dode dieren uit het water bij het Wout Wagtmanspad in Almere. Een deel van de kadavers dat daar drijft is afkomstig uit de Oostvaardersplassen, dat onder beheer van Staatsbosbeheer valt. "We moeten ze zo snel mogelijk weghalen, want als de vissen gaan rotten kan er botulisme ontstaan", zegt een woordvoerder van Zuiderzeeland.

Waarschijnlijk hebben de tropische temperaturen van de afgelopen dagen een rol gespeeld bij de grote sterfte. Toch doet het waterschap onderzoek naar de doodsoorzaak. "Theoretisch kan er een andere reden dan de opwarming van het water zijn", aldus het waterschap. Het is niet duidelijk om hoeveel dode vissen het gaat.

Zaterdag plaatste het waterschap al pompen in de wijk Jol in Lelystad, om naar zuurstof happende vissen te redden. Het effect van zo'n pomp is maar beperkt en daarom worden ze niet overal neergezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel