Gemeente: plan voor grootschalige woningbouw Oosterwold lijkt te kunnen

ALMERE • Ma 17 augustus 2020 | 6:14 • Maandag 17 augustus 2020 | 6:14

De plannen van projectontwikkelaar Vastbouw om zo'n 375 woningen te bouwen in Almere Oosterwold passen zo op het eerste gezicht binnen de mogelijkheden. Dat laat de gemeente weten.

Oosterwold is een wijk die zich nu nog kenmerkt door kleinschalige en voornamelijk particuliere woningbouw. Grootschalige projectbouw waarbij één ontwikkelaar honderden huizen neerzet is ongekend voor het gebied.

'We gaan het toetsen'
"Het is mogelijk om zoiets groots te realiseren. Maar we moeten het nu gaan toetsen", zegt een woordvoerder van de gemeente. Gekeken wordt dan bijvoorbeeld of de plannen voldoen aan alle voorwaarden die gelden voor Oosterwold. Het gebied kent aanvullende regels ten opzichte van andere bouwgronden in Almere. Zo mag slechts 12,5 procent van een kavel bebouwd worden en moet minimaal 50 procent worden gebruikt voor stadslandbouw.

Een andere element dat Oosterwold uniek maakt is dat bouwers voor veel zaken zelf verantwoordelijk zijn. Zo moet zelf gezorgd worden voor de aansluiting op nutsvoorzieningen en moet iets bedacht worden om vuil afvalwater te zuiveren. Daar staat tegenover dat de grond in Oosterwold goedkoper is dan op andere plekken in Almere.

Zo komt de wijk er ongeveer uit te zien | Bron: Vastbouw

Filosofie omarmen
Vastbouw geeft aan bij de bouwplannen de filosofie van Oosterwold volledig te omarmen. De plannen zijn zo gemaakt dat ze voldoen aan de voorwaarden van het gebied. De projectontwikkelaar erkent dat grootschalige woningbouw voor Oosterwold iets nieuws is, maar ziet daar wel een meerwaarde in. Het biedt volgens een woordvoerder namelijk een kans aan mensen om in het gebied te wonen, zonder opgescheept te worden met het zelf regelen van alle vergunningen en voorzieningen.

De ongeveer 375 woningen zullen een mix van huur- en koopwoningen worden. Vastbouw wil voor het eind van het jaar een begin maken met de eerste fase van het project. De projectontwikkelaar is ook van plan twee supermarkten te bouwen.

Meerdere projectontwikkelaars
De lap grond waar Vastbouw aan de slag wil, ligt tussen de snelweg A27, Vogeldreef en Goudplevierweg. Langs de A27 zijn ook andere grote kavels in het bezit van projectontwikkelaars. Mogelijk volgen in de toekomst dus nog andere grote bouwprojecten

Het plan heeft de naam 'De acht hoven' gekregen:Vastbouw geeft aan dat de impressies van de wijk illustratief zijn, de daadwerkelijke uitwerking kan iets verschillen ten opzicht van de afbeeldingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel